Юнкер: Има сделка за Брекзит

Юнкер: Има сделка за Брекзит

 

Великобритания и Европейският съюз са постигнали „страхотна нова“ сделка за Брекзит. Това съобщи британският премиер Борис Джонсън.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна обяви: „Има сделка за Брекзит“.
Съобщението идва преди решаващата днешна среща на върха на ЕС в Брюксел. Юнкер заяви още, че споразумението следва да бъде представено на лидерите на ЕС.

Това ще се случи на решаващата среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

“Там, където има воля, има и сделка – ние имаме такава! Това е справедливо и балансирано споразумение за ЕС и за Обединеното кралство и свидетелства за нашия ангажимент да намерим решение”, туитва Юнкер.

“Препоръчвам на Европейския съвет да одобри тази сделка”, каза той, позовавайки се на Европейския съвет на лидерите на държавите-членки, който ще се срещне по-късно днес.

В събота трябва да се проведе извънредно заседание на парламента – първата му работна събота от войната за Фолкландските острови през 1982 г. – на което депутатите да гласуват сделката. Преди това малко по-късно днес тя трябва да получи одобрението на лидерите на държавите членки на ЕС.

Остават обаче възражението на северноирландската Демократична юнионистка партия. Тя потвърди, че позицията й за Брекзит не се е променила и не може да подкрепи предлаганото от Борис Джонсън и ЕС споразумение.

По-рано ДЮП изрази опасения, че новата сделка за Брекзит може да откъсне Северна Ирландия от останалата част на Великобритания що се отнася до митниците и регулаторния режим. Лидерът й Арлийн Фостър подчерта, че партията не може да подкрепи предложението заради въпроси, свързани с митниците и условията за даване на съгласие, както и че липсва яснота по ДДС.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio