Управляващите в Каталуня планират нов референдум за независимост

Управляващите в Каталуня планират нов референдум за независимост

Управляващите в Каталунският най-вероятно ще направят нов опит за организиране на референдум за отделяне. Ппремиер на испанската автономна област Ким Тора обяви в парламента, че иска нов опит за „упражняване на правото на самоопределение“.

Това изявление идва на фона на повишено напрежение в областта и бурни протести, които посрещнаха осъдителните присъди за администраторите, организирали референдума през 2017 г. В понеделник испанският Върховен съд обяви осъдителни присъди между 9 и 13 години над повечето лидери на каталунските сепаратисти. Деветима от 12-те обвиняеми получиха такива присъди, трима други са осъдени за неподчинение, но няма да лежат в затвора. Лидери на каталунците бяха арестувани по обвинения в бунтовничество, антидържавна дейност и злоупотреба с обществени средства. Сред тях е бившият вицепрезидент на Каталуня Ориол Жункерас. Той получи най-дългата присъда от 13 години.

Обвиненията им бяха заради провелия се преди две години референдум, на който мнозинството гласували каталунци посикаха отделяне от Испания.

Сега властите в Барселона внимават с изказа. Референдуми за „самоопределение“ са забранени според испанското законодателство и по конституция въпросите, засягащи целостта на Испания, могат да бъдат решени само и единствено от всички испанци.

„Имаме огромна задача: да определим пътищата, за да конкретизираме упражняването на правото на самоопределение“, каза Тора пред парламента след поредната нощ на безредици.

В своята реч Това заявява: „Ще защитавам това сегашният законодателен орган да упражни правото на самоопределение“. Това означава, че властите планират да осигурят възможност за нов референдум преди края на 2021 г. Тогава изтича мандатът на парламента на автономната област, който бе избран на предсрочен вот в края на 2017 г., след ограничаване на автономията на Каталуня, задействано от тогавашния испански премиер Мариано Рахой.

Идеята за нов референдум е отстоявана и от бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон. Той беше отстранен от длъжност от испански съд, а впоследствие за него беше издадена европейска заповед за арест. Тя беше активирана отново, след като съдът в Мадрид потвърди присъдите на лидерите на кампанията за отделяне от Испания от 2017 г. Пучдемон за момента намира убежище в Белгия.

Категории Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio