България опитва да прилъже Volkswagen с „трик“ и стотици милиони евро субсидия

България опитва да прилъже Volkswagen с „трик“ и стотици милиони евро субсидия

Големият печеливш от новия напън за привличане на германския концерн ще са собствениците на терена на бившия завод „Кремиковци“

 

България се опитва отново да влезе в загубената вече от нея игра за привличане на Volkswagen за инвестиция в автомобилен завод. Германският концерн беше избрал Турция за място на новия си завод, но започналите военни действия в Сирия накараха ръководството на VW да отложи решението си.

В тази суматоха лобистката операция на Бългaрия, водена от бившия президент Росен Плевнелиев, отново се активира. След като стана ясно, че германците предпочитат Турция, Плевнелиев влезе в обяснителен режим за своя и на България провал. За този провал бяха обвинени правилата на Европейския съюз по отношение на държавната помощ. Сега обаче изглежда България е намерила начин просто да заобиколи тези правила.

В интервю за авторитетното германско издание Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Плевнелиев каза, че България е открила един „трик“. С помощта на този трик директната субсидия (безвъзмездна помощ) към Volkswagen ще се повиши от 135 на 260 млн. евро. Става дума за парцел от 800 декара в източния край на София. Според Плевнелиев с изработения трик този трябва да се добави към община Елин Пелин, където позволената безвъзмездна помощ може да бъде повече, отколкото е тя в София.

Плевнелиев не сочи директно чий е парцелът, който държавата щедро предлага като помощ. Най-близо до описанието обаче това е имотът на бившия металургичен завод „Кремиковци“. Той беше вече оглеждан от представители на Volkswagen по време на оценката им за наличните в страната опции за построяване на завод.

Парцелът на бившия металургичен комбинат в момента е поделен между австрийската компания Soravia и Първа инвестиционна банка (ПИБ).  ПИБ продаде 3000 декара от „Кремиковци“ на австрийците в сделка от края на 2018 г., когато отчаяно се нуждаеше от подобряване на баланса си предвид тестовете, провеждани от Европейската централна банка (ЕЦБ). Дори след тази операция ЕЦБ обяви, че ПИБ е с капиталов недостиг от внушителните 263 млн. евро.

Евентуална продажба на част от „Кремиковци“ на държавата, а оттам към Volkswagen в значителна степен би помогнало на ПИБ да набере средствата, които са й необходими да попълни капиталовия си недостиг.

От друга страна времето, в което стана сделката между ПИБ и Soravia, съвпада с появата на първите спекулации, че Volkswagen оглежда Балканите като място за своя нов завод. Което означава само едно – че австрийците също се надяват да получат икономическа полза от плановете на България да откупи терен, който да предостави безвъзмездно на VW.

Снимка: Novini.bg

Категории Акцент, Компании, Пари, ФинансиЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.