10 кадровици от ВСС: Шефът на ВКС трябва да поеме отговорност за обръщението си по казуса „Полфрийман“

10 кадровици от ВСС: Шефът на ВКС трябва да поеме отговорност за обръщението си по казуса „Полфрийман“

Според тях Лозан Панов е демонстрирал подходи за всяване на страх и е напуснал пределите на закона

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов напусна пределите на закона и етичните норми, демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които публично заклеймява. Той постави съдиите „на колене“ и трябва да поеме отговорност за грубото потъпкване на законите и чест
Това казват в своя позиция 10 членове на Съдийската колегия на ВСС по повод обръщението на Панов от понеделник, с което призова състава на ВКС, който трябва да се произнесе по искането за възобновяване на делото за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, да го направи максимално бързо, а вътрешният министър Младен Маринов – незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, с което беше постановено освобождаването на австралиеца от затвора.

Десетимата кадровици са Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова и председателят на ВАС Георги Чолаков. Те намират за недопустимо обръщението на Панов в момент, в който казусът е висящ пред Върховния касационен съд, както и ангажирането на ВКС и ползването му като трибуна за изразяване на лично мнение. И добавят, че призиви и внушения по висящ спор нарушават независимостта на съдиите, Конституцията, законите и етичните норми.

„Обръщението на Председателя на Върховния касационен съд към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работата. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние.

Призивът към съдиите е отправен чрез обръщение, поставено на официалната страница на съда. Едва ли това е акт на уважение или нормален начин на комуникация между председател на съд и колегите му“, посочват десетимата членове на СК на ВСС.

Според тях призивът на Панов към вътрешния министър за незабавно изпълнение на определението на Софийския апелативен съд за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман не е от компетентността на съда, защото няма отправено по надлежния ред искане до него, следователно не може да се изразява и становище.

„Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за „прекрачване на границата“ на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Опитът за влияние над състава и публично демонстрираното недоверие в професионализма на върховните съдии, или поне в този на поименно посочените, е недопустим акт на Председателя на Върховния касационен съд. Още по-недопустимо е Председателят на Върховния касационен съд да не знае, че висящи дела не се коментират.

Да се правят внушения за „беззаконие и произвол“, когато казусът е висящ пред съда и се очаква произнасяне по него, е тотална загуба на „професионалното достойнство на тогата“ точно в онези моменти, в които Председателят на Върховния касационен съд би следвало да е облечен с нея и да „отстоява законността“ без страх“, твърдят десетимата кадровици.

И отбелязват, че случаят „Джок Полфрийман“ не е първият, по който до ВКС е отправено искане, което е „елементарно от правна гледна точка“, както твърди Панов в обръщението си. Но заявяват, че със сигурност е първото, по което председател на ВКС се произнася преди състава.

„И ние считаме, че не бива да се мълчи, когато съдиите са поставени „на колене“ не от кого да е, а от Председателя на съда. С обръщението си, поставено на интернет-страницата на Върховния касационен съд, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява.

Призоваваме Председателя на Върховния касационен съд също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест“, завършват десетимата кадровици, намеквайки, че Панов трябва да подаде оставка.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio