Полфрийман определи отнемането на паспорта му като „странна мярка“ на МВР

Полфрийман определи отнемането на паспорта му като „странна мярка“ на МВР

 

Австралийският гражданин Джок Полфрийман излезе заедно с адвоката си Калин Ангелов от центъра за мигранти в „Бусманци“. Той каза, че няма намерение да напуска страната без позволението на българските власти.

„Надявам се всичко да приключи бързо. Малко странно беше, че около половин час преди да кажат, че ще бъда освободен, дойдоха на обиск и ми взеха паспорта. Имам забрана и няма да напускам страната. Не искам да направя нещо, което ще бъде обида към МВР“, заяви Полфрийман на излизане от центъра в „Бусманци“. Той определи отнемането на паспорта му като „странна мярка на МВР“.

„Обяснението, което ми дадоха – че трябва да ми вземат паспорта заради забраната за напускане на страната, не е логично, защото ако отида на летището да замина, компютърът ще светне срещу моето име и няма значение дали имам паспорт“, коментира Полфрийман.

Той добави, че винаги е притежавал паспорт и никой досега не го е питал, което се разминава с твърденията на властите, че е откаран в „Бусманци“, защото нямал лични документи. Запитан защо е счупил телефона с камерата си, докато полицаите днес претърсвали килията му, както заяви шефът на дирекция „Миграция“ Николай Николов, той отказа да отговори, защото „всеки има право на личен живот“.

 

 

 

„Ще отида при приятели, нямам представа точно къде. Имам голямо доверие на българския народ, че те ще ме пазят. Нямам притеснение за моя живот. Истината е, че тези, които са ми помогнали и защитили, всички те са били българи и им имам доверие“, подчерта Полфрийман.

На въпроса дали смята да изплати кръвнината на родителите на Андрей Монов, той отговори само с „да“. Запитан къде смята да живее в бъдеще, ако бъде окончателно освободен, обясни, че ако реши да остане в България, то ще бъде за да развие затворническото сдружение с офиси в страната за подпомагане на близките на затворници и за тяхната интеграция.

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio