Последните дни и часове до Брекзит или ново отлагане?

Последните дни и часове до Брекзит или ново отлагане?

 

Вече започна обратното броене до деня и часа на развода на Великобритания с Европейския съюз. Ето как „Ройтерс“ обобщава предстоящите дни до 31 октомври, когато страната ще трябва да напусне съюза, ако няма друго отлагане.

10 октомври – Британският премиер Борис Джонсън се среща с ирландския си колега Лио Варадкар в Северозападна Англия. Смята се, че това е последен шанс за тях да преодолеят най-голямата пречка за постигане на Брекзит – договорките за границата между Република Ирландия, която е членка на ЕС, и британската провинция Северна Ирландия.

13 октомври – Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се срещат в Елисейския дворец, за да се подготвят за предстоящите срещи на върха, в които Брекзит ще е начело на дневния ред. Евентуална голяма отстъпка от ЕС ще изисква съгласието на двете му най-важни държави членки.

14 октомври – Британският парламент отново се събира, подготвяйки сцената за бъдещи опити на депутати да гарантират, че крайният срок за излизането (до 31 октомври) ще бъде удължен въпреки обещанието на премиера, че Великобритания ще напусне на тази дата със или без сделка. Законодателният дневен ред на Джонсън ще бъде изложен от британския монарх в традиционната реч на кралицата.

16 октомври – Франция и Германия провеждат годишната си среща. Тя ще е възможност за министри от двете страни да обсъдят серия от двустранни въпроси, но Брекзит със сигурност ще присъства силно в разговорите.

17-18 октомври – Лидерите на ЕС се срещат в Брюксел. Ако няма споразумение за Брекзит към този момент, според служители на ЕС е малко вероятно такова да се постигне на Европейския съвет. Дневният ред на срещата включва и следващия многогодишен бюджет на блока, затруднените отношения с Турция, перспективите за еврочленство на Албания и Северна Македония и амбициозните климатични политики.

19 октомври – Ако не се излезе от безизходицата, закон, наскоро приет от британския парламент, посочва, че Лондон трябва да поиска от ЕС да отложи Брекзит до 31 януари – период, в който може да се проведат предсрочни национални избори.

Британският парламент ще проведе специално заседание в събота (19 октомври), за да реши как да действа. Последният път, когато депутатите са заседавали в съботен ден, е бил през 1982 г., след като Аржентина нахлу на Фолклендските острови. Опоненти на Брекзит ще организират шествие в центъра на Лондон с искане за втори референдум.

Края на октомври – Дипломати и официални лица от ЕС очакват извънредна среща на лидерите на блока преди 31 октомври. Ако няма отлагане или сделка, те ще използват срещата за последна подготовка за хаотичен Брекзит.

31 октомври – Освен ако няма отсрочка, Великобритания ще престане да бъде членка на ЕС в 23:00 лондонско време.

 

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio