До два месеца ВКС ще се произнесе по делото „Полфрийман“

До два месеца ВКС ще се произнесе по делото „Полфрийман“

Капка Костова: Потресена съм от липсата на задръжки – да се използва една семейна трагедия за масова истерия

 

До два месеца Върховният касационен съд ще се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяване на делото за предсрочното условно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман, който бе пуснат от затвора с решение на Апелативния съд –  шест години и десет месеца преди края на 20-годишната му ефективна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Това е максималният срок, в който ВКС трябва да се произнесе по случая, съобщава БНР.

Решенията, които се очакват са – първо, по допустимостта на искането на главния прокурор, а ако то бъде допуснато, съдът трябва да се произнесе по същество дали делото да бъде възобновено.

Самият Джок Полфрийман не присъства в съдебната зала, тъй като не може да напусне дома за чужденци в Бусманци. В съдебната зала беше посланикът на Австралия в Гърция, който следи случая.

Прокурорът по делото и адвокатът на Полфрийман повториха коментираните вече два аспекта. Според прокуратурата съдебният състав на Апелативния съд неправилно е постановил своя съдебен акт с определение, а не с решение, така го е направил необжалваем. Според адвоката съдебната практика е такава и предупреди за предстоящ хаос, ако ВКС реши да възобнови делото за предсрочно освобождаване на това основание, защото това ще даде повод на много други затворници да поискат възобновени делата им.

Вторият по-съществен въпрос е за безпристрастността на съдебния състав. Според главния прокурор Сотир Цацаров Калин Калпакчиев и Весислава Иванова от съдебния състав са имали връзки с Българския хелзинкски комитет, който е дал една от добрите характеристики за Джок Полфрийман. Според адвоката това е само едно от многото доказателства по делото.

Определението на апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева беше коментирано в парламента, във Висшия съдебен съвет и на улицата, включително с обидни определения и заплахи, особено към Калпакчиев и Иванова. Именно заради тяхното участие в съдебния състав Сотир Цацаров прати окончателното определение във Върховния касационен съд.

Днес недоволни от решението на Софийския апелативен съд протестираха пред Съдебната палата. Те бяха организирани от ВМРО.

„Този акт на съда не подлежи на възобновяване“, заяви в интервю на Силвия Великова и по БНР Капка Костова, бивш съдия в наказателната колегия на ВКС.

„Преди да преценят основателността на искането, съставът трябва да прецени то допустимо ли е изобщо. Този акт на съда не е сред актовете, които подлежат на възобновяване. Внесен е законопроект за изменение на НПК, но не мисля, че дори да се постигне това изменение, в някакъв момент напред във времето, то може да бъде отнесено към казус, който вече е пред съда и днес ще бъде разгледан“.

 

Запитана защо главният прокурор е поставил на такова изпитание ВКС, Капка Костова отговори:

„Няма друго обяснение, освен че съдът трябва да е виновен отново. Не мисля, че главният прокурор и неговият екип не са наясно. Това е, за да бъде сезиран съдът с едно такова искане и когато той приложи закона, отново съдът да е виновен, още повече това е ВКС. Това е начин да бъде уязвен съдът като институция и може би председателят му“.

„Ако участващият по делото прокурор е имал някакви съмнения относно безпристрастността на състава по делото, е трябвало да реагира в момента“, подчерта тя.

 

Според Капка Костова „истерията“ по случая ще продължи още:

„Този случай излезе извън всички останали заради няколко обстоятелства – заради персоналния състав на съда, постановил съдебния акт, заради предстоящия избор на главен прокурор, заради предизборната ситуация в страната, както и заради личността на бащата на пострадалото момче, който е бивш депутат. Потресена съм от липсата на мярка и задръжки – да се използва една семейна трагедия на тези хора, за да се предизвика такава масова истерия“.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio