Предложенията на Джонсън за Брекзит със сделка срещат отпор в Европа

Предложенията на Джонсън за Брекзит със сделка срещат отпор в Европа

Комисията на Европейския парламент по Брекзит не смята, че предложенията на премиера на Великобритания Борис Джонсън „в последния момент“ представляват основа за постигане на споразумение.

Според комисията предложенията от 2 октомври не засягат сериозните проблеми, на които трябва да се намери решение в случай, че предпазния механизъм бъде отстранен. Такива на първо място са общата икономиката на Великобритания, целостта на единния пазар на Европейския съюз и др.

„Въпреки че оставаме на разположение да разгледаме функционални и съобразени със европейското законодателство решения, предложенията на Обединеното кралство не са достатъчни и значително се отклоняват от съвместните ангажименти и цели“, се казва в официалното изявелние от Европарламента.

В препъникамък се очертава предложението на Джонсън за митнически контрол по ирландската граница и изграждането на инфраструктура за контрол и проверки.  Според комисията в Европарламента всяка форма на контрол и инспекция на и около границата ще означава край на безпрепятствената търговия и по този начин ще навреди на общата икономика на острова, както и ще създаде сериозен риск за мирния процес и ще породи рискове и за потребителите, и за бизнеса. По тази причина предложенията били в противоречие с фундаменталните принципи, гласувани в резолюциите на Парламента. В същото време подобни мерки на контрол няма да бъдат достатъчни, за да гарантират защита на европейските потребители и бизнеси във всички случаи, което би оставило ЕС със сериозен пропуск в единния пазар на ЕС.

Комисията на Европарламента критикува и правото на съгласие, предлагано на парламента на Северна Ирландия. Според ЕП това право ефективно превръща Споразумението в условно, несигурно, временно и едностранно решение, на място на предпазния механизъм. Освен това, парламентът на Северна Ирландия не е заседавал от почти три години и е спорно дали би бил в състояние да бъде свикан и да поеме отговорността за международен договор от подобно естество.

Предложенията на Обединеното кралство дори не се доближават до това, което бе договорено като достатъчен компромис в предпазния механизъм, смятат евродепутатите.

Европейският парламент остава отворен към разглеждането на всички предложения, но те трябва да бъдат надеждни, работещи от правна гледна точка, и на практика да имат същия ефект като компромисите, постигнати в Споразумението за оттегляне.

 

Категории Акцент, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio