Гешев отвръща на Панов: ВСС установи, че имам високи професионални качества

Гешев отвръща на Панов: ВСС установи, че имам високи професионални качества

 

По мои обвинителни актове са осъдени над 233 лица и това е една отлична оценка за работата ми – не само количествена, но и качествена. Така зам.- главният прокурор Иван Гешев отговори на писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов до главния прокурор Сотир Цацаров от тази сутрин.

С писмото си Панов поставя въпроса за необходимостта от преценка на качеството на изготвените от кандидата за главен прокурор Иван Гешев обвинителни актове, а не само на количествените показатели за неговата дейност.

Гешев заяви, че за речника си и изразите, които използва, не може да коментира нищо, и добави, че не се притеснява от работата си.

„Оценката за работата на един прокурор дава съдът. ВСС е установил, че имам високи професионални качества, и ми е дал висока оценка за работата. Нямам представа защо Лозан Панов се интересува. Единственото ми обяснение е, че през годините си мислех, че той има фиксация към Сотир Цацаров, а сега мисля, че фиксацията му е към фигурата на главния прокурор“, обясни Гешев, който е и единствен кандидат за поста главен прокурор.

„Имам приятели съдии, уважавам съда и не съм си позволявал никога да коментирам съдебни решения, нито съда като цяло. Но виждам, че това не е подход, възприет от други“, посочи Гешев.

Той заяви, че без значение кой е кандидат за главен прокурор, атаки и напрежение със сигурност щяло да има. Кандидатът за главен прокурор смята, че тези атаки идват от един „тесен, много малък кръг, включително и политически, към който спадат и някои магистрати, които не харесват прокуратурата“. Той припомни, че отдавна е предвиждал какво ще се случи, ако се кандидатира за поста, и сега всичко това е факт.

Гешев отново припомни процедурата за избор на Борис Велчев, който също беше единственият номиниран за поста главен прокурор, и попита защо тогава това не е било проблем.

„Бяха трима и по време на избора на Цацаров и се твърдеше, че състезанието било формално. Става въпрос за безпринципно отношение от този кръг. Който и да е извън този кръг и бъде номиниран, реакцията ще е същата – компромати в медиите, доноси в ЕС“, убеден е Гешев.

Гешев е единственият кандидат за поста, който Сотир Цацаров предстои да освободи, след като през януари изтече седемгодишният му мандат. Гешев е издигнат единодушно от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, а писма в негова подкрепа изпратиха прокуратури, полицейски структури, ДАНС, УНСС, група учени и фигури, свързани с дейността на бившата Държавна сигурност.

Срещу Гешев обаче имаше и масови протести на граждани заради противоконституционния му коментар, че разделението на властите е ненужно. Междувременно активността на Гешев, който в момента заема поста зам.-главен прокурор, нарасна с участието му в шумни дела и пресконференции за тях, каквито бяха показният арест на бившия кмет на софийския район „Младост“ Десислава Иванчева, разследването за шпионаж срещу членове на „Русофили“, източването на данни от Националната агенция за приходите, задържането на престъпна група, занимавала се с рекет и наркотици.

В неговата концепция за управление на прокуратурата е залегнала и вече прилаганата избирателно идея да се огласяват доказателства по все още водени разследвания.

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio