Нови протести и стрелба в Хонконг за 70 години комунистически Китай

Нови протести и стрелба в Хонконг за 70 години комунистически Китай

Протестите в Хонконг ескалираха в деня, в който Китай чества 70 години основаването на комунистическата народна република. За пръв път протестиращ е бил прострелян, откакто преди няколко месеца започнаха демонстрациите в бившата британска колония. За момента властите не съобщават подробности за обстоятелствата, при които участник в продемократичните протести е улучен в гръдния кош.

Споделяно в социалните мрежи видео показва как група протестиращи с черни качулки хвърлят различни предмети по полицаи, които ги преследват. В един момент един от полицаите е заобиколен от демонстрантите. Той вади пистолет и стреля, а един от протестиращите пада на улицата. Според здравните власти на Хонконг раненият е в критично състояние, съобщава „Ройтерс“.

Според Би Би Си демонстрациите днес са обхванали няколко района на мегаполиса, включително финансовия му център. Протестиращите са издигнали барикади, има и запалени пожари. Полицията се е опитала да ги разпръсне със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия.

Хонконгската полиция съобщава за ранени полицаи, замеряни със запалителни течности. Арестуваните са най-малко 96 души. Ранените са над 50, на възраст от 11 до 75 души.

Европейският съюз призова днес за намаляване на напрежението и за сдържаност в Хонконг, предаде „Франс прес“. Диалогът, сдържаността и намаляването на напрежението са единственият начин да се постигне напредък в Хонконг, заяви говорител на Европейската комисия.

Категории Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio