Стела Николова: Натрупана е обществена енергия за промяна

Стела Николова: Натрупана е обществена енергия за промяна

 

Варна е на варненци и те ще имат възможността да се включат в решаването на важни за града ни въпроси

 

Стела Николова е магистър по право. Адвокат от 2000 г. и член на Адвокатска колегия – Варна. Съорганизатор е на протести за опазване и спиране на движението на автомобили на Морската градина и срещу презастрояването заедно с „Варна диша“. Съорганизатор на „Марш за правосъдие“ по инициатива на Инициатива „Правосъдие за всеки“ за гр. Варна. Автор и участник в редица граждански инициативи, сред които тези за спиране на избора на Георги Чолаков за председател на ВАС, за подкрепа на майките на деца с увреждания, против строежа на АЕЦ “Белене“, в подкрепа на Босия и др.

Стела Николова е кандидат за кмет на Варна, издигнат от „Демократична България“.

 

 

– Г-жо Николова, неведнъж заявявате, че е възможно местните избори да предизвикат реална промяна в управлението – и на местно, и на централно ниво. Но има ли достатъчно обществена воля за това?

– Смятам, че е натрупана много обществена енергия и тя ще избие някъде. Скандалите, на които сме свидетели всеки ден в държавата, колкото и да отблъскват българите от следене на новини, толкова и натрупват у тях негативни емоции. Нека си спомним за африканската чума по свинете и заставянето на стопаните, отглеждащи животни за собствени нужди, да ги изколят през август, а всъщност това се случи и в райони, в които въобще нямаше зараза. В тази връзка ще спомена и освобождаването на преди два дни на директора на БАБХ – Дамян Илиев без никакво обяснение.
Скандалът с единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор, което на практика е назначение,  неа избор, изказването на Борисов, че варненци трябва да изтърпят ГЕРБ, докато им построи магистрала „Хемус“, но недовършената й част не е само до Варна, та това се отнася и за Търговище, Велико Търново, Ловеч, нетръгналата ТОЛ система.
Изобщо няма да ни стигне времето да опишем всички скандали, на които бяхме свидетели. Корупцията, която за българите не е само усещане, ще доведе до промяна и тя е във въздуха, стига някой да иска да я долови.

– Варненци очакват конкретни неща от бъдещия си кмет. Кои ще бъдат Вашите основни линии на действие, ако станете кмет?

– Варненци са разочаровани много пъти, вкючително и от сегашния ни градоначалник. Варна е особен град. Ние можем много да търпим, но ядосат ли ни, неминуемо има ответен удар. Спомняте ли си, че 70 000 варненци излязоха на протест срещу Кирил Йорданов след смъртта на Пламен Горанов?
Всеки ден говоря с варненци, защото съм пешеходец, пазарувам в кварталния магазин, познавам проблемите на квартала ни, а и на другите, защото те в повечето случаи са едни и същи.

За Варна основните проблеми са чистота, презастрояването, обеззеленяването, липсата на инвестиции и ниските доходи в сравнение и с по-малки градове, умиращия дребен и среден бизнес.
Смятам, че общината дължи на варненци прозрачност, една по-отворена към гражданите администрация, електронно управление и яснота при обществените поръчки.
Трябва да се привлекат инвестиции в града ни и това ще стане с ясни правила, помощ от общината за потенциални инвеститори и най-вече да бъдат премахнати корупционните практики.
Варна е и университетски град. Младите хора трябва да разполагат с възможности да останат тук, а не да напускат града и страната след завършването си, а и самия град да им харесва. Общинската администрация трябва да създава условия това да се случи.

– В досегашните си позиции винаги отстоявате принципа, че гражданите трябва да бъдат активни участници в управлението, особено в местното. Как ще работите в тази насока?
– Участвала съм в обществени обсъждания, провеждани от сега управляващите, но те бяха направени проформа и в неудобен ден и час за гражданите на Варна. Това ще бъде променено. Обществени допитвания ще се правят и чрез интернет, а обществените обсъждания, които администрацията е длъжна да прави няма да бъдат за отбиване на номера. Варна е на варненци и те ще имат възможността да се включат в решаването на важни за града ни въпроси. Ние ще ги чуваме!

– Вие сте опитен юрист. Смятате ли, че са нужни сериозни нормативни промени срещу корупционните практикии какво би трябвало да е мястото на прокуратурата?
– По отношение на корупционните практики електронното управление много помага. Когато човешкият фактор е сведен до минимум, а правилата са ясни и публикувани, както и резултатът, то тогава ще бъде изключително трудно да се правят сделки под масата.
Колкото до прокуратурата, аз неведнъж съм заявявала, че сегашният ѝ модел, взаимстван от бившия Съветски съюз, в който главния прокурор е началник на всички прокурори, трябва да бъде премахнат. След оставката на бившия кмет на Варна – Кирил Йорданов, АДФИ направи проверка и написа около 200 страници нарушения, но варненската прокуратура не откри в тези 200 страници нито едно престъпление, но и техния началник-г-н Цацаров си замълча. Варненски прокурори са настанени в общински жилища за крайнонуждаещи се срещу символичен месечен наем. Не е чудно, че никой не разследва, каквото и да прави общинската администрация. А тук, уверявам ви, не липсва материал за разследване и повдигане на обвинения. Това, че сега се предлага избор на главен прокурор от един човек, означава, че прокуратурата не иска да се раздели със своята съветска природа. Един кандидат не е избор!

– Според Вас би ли бил полезен ход предприемането на по-генерални действия, като например свикване на нова Кръгла маса, която да допринесе за изграждане на нова българска държавност?

– Трудно ми е да си представя кой би седнал на такава Кръгла маса. Днес гражданите са загубили доверие в по-голямата част от политиците и сякаш авторитети просто липсват. 10-годишното управление на ГЕРБ внушаваше на гражданите, че всички са маскари, та не е нужно да се сменя властта. Обругаването на стойностни хора, несъгласни с управлението, фалшивите новини, всичко допринесе българинът да счита всеки, тръгнал да се занимава с политика, за неморален и крадлив човек. Последната капка бе атаката срещу съдия Калин Калпакчиев и колежката му. Ако беше друг съдия, който е постановил предсрочно освобождаване, нямаше да има такъв отзвук. Съдия Калпакчиев бе опозиция в предишния ВСС и ТЕ (задкулисието , което се опитва напълно да превземе съдебната власт) няма да му го простят. Никой не протестира, когато Цветан Цветанов бе оправдан, нали?!
Може би трябва да свикаме Кръгла маса от професори, несвързани с бившата Държавна сигурност, но в никакъв случай с политиците от сегашното Народно събрание.

– От какви лидери се нуждаеднес българското общество и имаме ли ги?

– Българите се нуждаят от честни, открити и чисти хора. Такива като Левски, Ботев, Раковски, Стамболов. Хора, които да милеят за страната, но и да искат да я изведат в бъдещето, а не да я връщат в миналото. Трябват ни истинските бизнесмени, а не назначените от управляващите за такива, да се включат в политиката. Те вече са натрупали някакъв капитал, трябва да дадат времето си за страната! Щом са успели в бизнеса, ще успеят и в управлението. България трябва да води независима политика, съобразена с националния интерес, а не да отговаря на очакванията на чужди държави!
И разбира се, образование, образование, образование!
Истинско!

 

 

Категории Интервю, МненияЕтикети , ,