Протестиращи за БНР в жива верига си предават транзистор до Кулата

Протестиращи за БНР в жива верига си предават транзистор до Кулата

 

Журналисти и обществени активисти направиха жива верига от сградата на БНР на столичния бул. „Драган Цанков“ до Телевизионната кула в демонстрация в защита на свободата на словото в националното радио.

Те си предадоха от ръка на ръка транзистор, за да предадат символично спрения на 13 септември радиосигнал до Кулата.

Живата верига трябваше да бъде съставена от точно 111 души – заради съответното място на България в годишната класация на „Репортери без граници“ за медийната свобода по света. Желаещите да се включат в демонстрацията обаче бяха над 111.

Освен журналисти от различни медии на събитието дойдоха и водачът на общинската листа на „Демократична България“ в София Методи Лалов, скулпторът Велислав Минеков, политологът Евгений Дайнов и др.

Акцията под мотото „Да дадем сигнал!“ е организирана от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ). От организацията освен това призоваха за международно разследване за спирането на сигнала на БНР.

Протестиращите се събираха в 12 ч. на тротоара пред БНР. Всеки от присъстващите получи листче с номер от 1 до 111. В 12:30 номер 1 ще застана на тротоара до портала на радиото, номер 2 на 10 метра от него в посока телевизионната кула, номер три – 10 метра по-нагоре и т.н., а номер 111 трябва да застане точно пред телевизионната кула.

Събралите се подкрепят искането на редколегията на „Хоризонт“ за оставка на директора Светослав Костов, но изразиха съмнение, че това ще се случи. Оттеглянето беше поискано след като на среща със Съвета за електронни медии миналата седмица журналисти изнесоха данни за натиск над ръководството на БНР за отстраняване на Силвия Великова, която е известна с критичността си към работата на прокуратурата и към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. По време на срещата Великова разказа, че е викана на разговор от директора, в който й е казано, че четирима души са се обаждали за свалянето й, а целта е била да не е в ефир поне до 24 октомври, когато ще бъде избран новият главен прокурор.

Зам.-главният редактор на програма „Хоризонт“ в оставка Даниела Късовска свидетелства за натиск по същата тема над шефа на програмата Ивайло Савов, последван от отказ и спешното му пенсиониране. Савов потвърди.

Никой до момента не е назовал официално кои са обаждалите се по телефона. Светослав Костов не е коментирал изнесеното от колегите му. Той излезе в началото на седмицата с отворено писмо, в което отрича да е оказвал натиск и заплаши със съд обвинилите го.

Директорът на радиото даде знак, че не смята да подава оставка. За утре е насрочено заседание на СЕМ, на което да се обсъди съдбата на Костов след изнесените от журналистите от „Хоризонт“ данни, които наздорниците определиха като „потресаващи“. Задължително условие, за да се състои то, е петимата членове на регулатора присъстват.

 

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio