Съюзът на съдиите към съдебния съвет: Присъединихте се към безпрецедентния натиск над съдии

Съюзът на съдиите към съдебния съвет: Присъединихте се към безпрецедентния натиск над съдии

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не само че не е изпълнила задължението си по закон да отстоява независимостта на съдебната власт, но и с позицията си по казуса с Джок Полфрийман се е включила в безпрецедентния натиск над съдебния състав, постановил предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец. Това заявява Управителният съвет на Съюза на съдиите в становище, изпратено до медиите. (пълният текст)

То е следствие от позицията на Съдийската колегия от вчера, в която членовете ѝ изразиха безпокойство от ескалиращото обществено напрежение след освобождаването на Полфрийман и заявиха, че са съпричастни към болката и страданията на близките, като споделят тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта.

„Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ, определя състава и организацията на работата на съдилищата, прокуратурите и следствените органи и обезпечава финансово и технически тяхната дейност, без да се намесва в нейното осъществяване. Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели трагедията на едно българско семейство“, заявяват от ССБ на кадровиците. Като посочват, че това руши устоите на правовата държава, на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

В становището се казва, че е недопустимо точно членовете на ВСС да „споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани или партии.

„Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество. От друга страна, личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими. Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция – Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда“, пише съсловната организация.

Според ССБ с така изразената от Съдийската колегия позиция „българският съдия получава ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване“.

Те посочват, че това е в разрез с всички общоприети в световен мащаб основни принципи на всяка демократична правова държава.

„В същото време представляват и грубо неизпълнение на служебните Ви задължения“, пише ССБ на кадровиците и по своеобразен начин към призовава към оставка: „Считаме, че ако изпълнението на тези служебни задължения е непосилно за Вас, разпоредбата на чл.27, ал.1 ЗСВ вр.чл.130, ал.8, т.1 от КРБ дава възможност за достоен изход“.

Становището не е подписано от председателя на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев, който ръководи съдебния състав, постановил предсрочното освобождаване на Полфрийман.

Вчера казусът претърпя ново развитие, след като главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Върховния касационен съд искане за възобновяване на делото за освобождаването на австралиеца и връщането му в затвора до произнасянето на съда.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio