ДПС ще иска ограничаване възможността за предсрочно освобождаване на затворници

ДПС ще иска ограничаване възможността за предсрочно освобождаване на затворници

Повод за промяната е освобождаването на Джок Полфрийман

 

ДПС обмисля законодателни промени за ограничаване на възможността за предсрочно освобождаване на затворници. Това заявява в интервю за в. „24 часа“ депутатът от движението и зам.-председател на правната комисия в парламента Хамид Хамид.

От думите му става ясно, че повод за промяната е освобождаването на Джок Полфрийман, който изтърпяваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, но Софийският апелативен съд (САС) реши, че се е поправил и няма нужда да остава още над 6 години в затвора.

„По острата реакция на граждани, медии и близки на жертвата започвам да си мисля, че това освобождаване е провокация към обществото. И явно освен за премахване на съкратеното следствие по някои производства законодателят трябва да се замисли и за промяна в някои от текстовете за предсрочно освобождаване при добро поведение“, каза Хамид. По думите му, идеята за законодателна промяна първо ще бъде обсъдена с депутати и специалисти.

„След това да се пристъпи внимателно и към такава промяна, защото няколко подобни случая карат обществото да настръхне“, обясни Хамид, без да дава повече подробности какви ограничения ще бъдат предложени.

Решението на съда да освободи Полфрийман предизвика остри политически реакции, а бащата на убитото момче – Христо Монов, го определи и като удар по държавността. В определението си апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева записаха, че целите на наказанието при Полфрийман вече са постигнати, положителната промяна при него е необратима и по-нататъшният му престой в затвора е неоправдан. Съдът се позова и на данните от докладите на затворническата администрация, които сочат за изцяло положителната промяна на затворника, макар че администрацията беше против освобождаването му. Сред положителните характеристики, взети предвид от съда, беше и тази на пастор Иводор Ковачев, който е капелан на Софийския затвор. Пред бТВ днес той коментира, че Полфрийман не отрича престъплението, което е извършил, съжалява за него и заслужава втори шанс.

„Въпросът е, че иска да каже, че не го е направил умишлено и не е искал да извърши убийство. Според мен той има право на втори шанс, защото ясно осъзнава какво се е случило. Тежи му на съвестта, защото не е искал да го направи. Подсъзнателно се стреми да прави повече добро, за да може по някакъв начин да заличи злото, което се е случило. Това е човек, който гледа напред в бъдещето и иска да започне живота си отначало“, обясни Ковачев но добави, че Полфрийман не е очаквал да бъде освободен.

„Определено не очакваше да бъде пуснат на свобода. Беше отчаян. Дори той самият каза, че има чувството, че е в депресия”, каза още пасторът.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio