Брекзит без сделка ще е катастрофален за автоиндустрията

Брекзит без сделка ще е катастрофален за автоиндустрията

Спред анализатори световната икономика вече е в рецесия

 

Евентуален Брекзит без споразумение би имал катастрофални последствия, предупредиха водещи европейски автомобилопроизводители, цитирани от „Асошиейтед прес“ и „Ройтерс“. Европейски и национални групи от бранша, включително британската асоциация на производителите и търговците от автомобилния сектор, предупредиха, че в случай на Брекзит без споразумение върху автомобилите и микробусите ще бъдат наложени мита и такси според правилата на Световната търговска организация, които ще струват на производителите и потребителите 5.7 милиарда евро.

Брекзит не е само британски проблем, заяви Кристиан Пежо, председател на френската организация на автомобилопроизводителите. Както изнасящите към Великобритания, така и произвеждащите автомобили на нейна територия „неизбежно ще бъдат засегнати негативно“.

„Краят на безпрепятствената търговия ще доведе до вредни последствия за модела на действие на индустрията“, предупреждава изявлението. „Само във Великобритания цената на една минута спиране на производството се равнява на 54 700 евро“, добавиха те.

Британската автомобилна индустрия е почти изцяло собственост на чуждестранни фирми и е изключително уязвима, защото зависи от заводи, собственост на германски, френски и японски производители, отбелязва „Ройтерс“.

Доста неприятна новина очаква мнозина, когато се върнат на работа от лятната отпуска – световната икономика изглежда вече е в рецесия и предстои още несигурност за бизнеса, служителите и потребителите само 10 години след избухването на най-тежката подобна криза от 30-те години на ХХ век насам, предупреждават водещи икономисти.

Причините са различни от друг път – освен вероятността на Брекзит без сделка и струпването на търговска война САЩ-Китай.

Засега изглежда, че свиването на икономиката няма да е шокиращо, а постепенно и не особено голямо. Проблемът е, че политиците, преследващи собствени цели с често популистки методи, ще трябва да си припомнят колко е важно да създават добър и предвидим бизнес климат, а този път централните банкери са с ограничени възможности да помагат.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio