Каракачанов: Не са само руските шпиони в България

Каракачанов: Не са само руските шпиони в България

 

Русия не е единствената държава, която извършва шпионска дейност у нас. Това се прави и от други, заяви пред Нова телевизия военният министър Красимир Каракачанов.

Миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения на председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов. Според разследващите той се е поставил в услуга на руските организации „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания.

Прокуратурата пусна и докладна записка от Малинов, в която той разказва какво трябва да се направи, за да се промени геополитическата ориентация на България, както и как да се придобият ключови предприятия у нас. Наред с разследването бе обявено, че ДАНС е наложила 10-годишни забрани за влизане у нас на ген. Леонид Решетников и олигарха Константин Малофеев.

Дни по-късно бившият външен министър Соломон Паси заяви, че само в руското посолство има 68 шпиони.

„Не са само 68 шпионите. Той има предвид само едно посолство. Защото, ако тръгнем да броим и други посолства на по-близки или по-далечни държави, цифрата е далеч по-голяма от тези 68, които е споменал г-н Паси“, коментира Каракачанов.

Той допълни, че прокуратурата е изнесла своите мотиви и той е склонен да ги уважи, докато има окончателно произнасяне по въпроса.

„Темата е много по-сериозна по отношение на различните външни фактори да влияят върху политическата обстановка в България. И тук въпросът не е само дали това се очаква от Русия, която поради напрежението в Черно море, кризата в Украйна, Крим и т.н., е доста активна в целия Балкански регион, в България и, ако щете, дори в Македония и в други балкански държави. Отношенията, които се зародиха между Русия и Турция също предполагат подобни съмнения“, обясни военният министър.

Каракачанов каза, че не е броил поименно шпионите в руското посолство и не знае дали са точно 68 души.

„Ще ви кажа, че има и държави, които се водят наши съюзници, които доста активно работят в подобна посока. А има и държави, които очакват нашата подкрепа било за ЕС, било за НАТО, които също се опитват да извършват подобна дейност“, каза Каракачанов.

„България не се е възползвала от възможността да изгони руски дипломати след скандала с отравянето на Сергей Скрипал, защото тогава не е имало подобни данни или конкретен случай, обясни Каракачанов. Това си беше малко или много една кампания, в която България прецени, че не трябва да влиза априори, последвайки примера на други страни да изгони руски дипломати, само защото е такава кампанията. Тогава беше преценено, че конкретен повод за изгонване на руски дипломат няма“, каза военният министър.

Според него контраразузнаването си върши работата и събира информация за държави или други субкети, които се опитват да се намесват.

„Подобни случаи и опити има“, обобщи Каракачанов.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio