Арх. Борислав Игнатов: Няма предопределени битки 

Арх. Борислав Игнатов: Няма предопределени битки 

 

– Г- н Игнатов, очаквате ли местните избори да предизвикат реална промяна в управлението – и на местно, и на централно ниво? Има ли гражданска енергия за това?

– Неслучайно се казва, че промяната започва от София. Смятам, че вече се натрупа критична маса недоволство, много енергия на хора, неудовлетворени от начина, по който се управлява столицата. Но промяната не значи просто смяна на един човек с друг. София има нужда от политическа сила, която има смелостта да се изправи срещу модела Борисов-Пеевски във всичките му измерения. Промяната изисква воля за радикална смяна на приоритетите, бързи и категорични действия, които веднага да се усетят от хората.
На доста места се прокарва схващането, че изборът е само между две опции и от нищо друго няма смисъл, и битката ще е точно между тези две опции, че издигането на един или друг кандидат помагало или на г-жа Манолова, или на г-жа Фандъкова.
Да не се оставяме да ни заблудят с фалшиви дилеми. „Тактическото гласуване“, при което гласуваш не за предпочитания от теб кандидат, а за някой от обявените за фаворити, действително съществува, но от него няма нужда на първи тур. На първи тур можем да гласуваме точно за този, за когото искаме да гласуваме.
Така резултатът ще отразява реалните нагласи. Затова е много важно да се гласува по убеждение, на база реална платформа, конкретни идеи и приоритети. Именно на база реалните нагласи на хората, а не на твърденията на един или друг анализатор, ще се реши кой ще отиде на балотаж.

– Програмата Ви е вече онлайн и може да бъде видяна. Но доколко е възможна реализацията на която и да е управленска програма, ако хората не са активни? Как можем да се мотивираме, да бъдем по-грижовни към нашата столица?

– Програмата ни включва конкретни мерки, които могат да започнат реализация от първия ден на управление и ефектът от тях да е видим веднага. Смятам, че всеки загрижен за себе си и близките си човек, трябва да бъде активен, защото нашите мерки са насочени единствено към гражданите и подобряване на начина на живот в столицата. Дори сме извели проблемни области, които ще можем да подобрим още първите 100 дни. Ние предлагаме столица без презастрояване. Ако Общият устройствен план (ОУП) на София бъде преразгледан и променен по отношение параметрите за площ и големина на сградите, това веднага ще подобри ситуацията с трафика и уплътняването на „бетонната джунгла“ и ще намали натоварването на трафика от новоизграждащи се сгради. За да знаете кога е безопасно да изведете детето си, ще увелича три пъти броя на станциите за измерване качеството на въздуха, като данните ще се показват онлайн в реално време. Чрез дигитални сензори ще наложим стриктен контрол и санкции за горенето на боклуци. Веднага ще започна да работя за решаването на проблема с детските ясли – чрез създаване на детски ясли в партерите на новите сгради по райони, като сключим договори още с първите сгради в довършителен етап. Това ще създаде бързо и удобно решение за всички семейства с малки деца, и то на пешеходно разстояние от домовете им. Това е допустимо от наредбата на Министерството на здравеопазването и е въпрос само на добро и разумно управление. Ще се заемем с тротоарите, ще изчистим улиците, ще освободим зелените площи от коли – това са все мерки, които могат да бъдат решени веднага.

– В кампанията си като кандидат за кмет на София предлагате доста конкретни мерки, предизвикани от конкретни проблеми. Смятате ли обаче, че са нужни и сериозни нормативни промени срещу корупционните практики?

– Дигитализацията и дигиталната идентичност (Sofia ID) са мощно средство срещу затлачената администрация и корупционните практики. За това и дигитализацията на София е основен приоритет в програмата ни. За дигитализация и електронно управление говорят всички, но резултати от години почти няма. „Демократична България“ и в частност „Да, България“ изглеждат добре позиционирани като политическата сила, която може не само да обещае, но има и необходимите експерти, разбиране и визия да изпълни дългоочакваната дигитализация на администрацията и отношенията ѝ с гражданите и бизнеса.
Именно „Демократична България“ внесе законопроект за електронно гласуване и дава най-ясната оценка за състоянието на информационните системи на държавата и има съвсем конкретни идеи за киберсигурността.
Ще създадем истинска онлайн общност – споделено пространство, където ще тестваме всяка идея и ще търсим мнението на гражданите на София за всеки проблем. Онлайн ще публикувам на едно място всички бюджети, отчети и одити на всички общински дружества и на самата община. Гражданското участие за нас е преди всичко контрол върху взимането на решения кой, как и по какъв начин се възползва от обществените ресурси.
Като говорим за корупционни практики, не мога да отмина и темата с боклука. При представянето на програмата ни „Зелена и чиста столица“ заявихме, че намираме за скандален начина, по който бе обявена поръчката за почистването на София: при стойност половин милиард една година преди изтичането на сегашните договори и броени месеци преди местните избори. Това ще ни обрече още 5 години да тънем в порочното блато на приятелските кръгове, несправедливото определяне на такса смет и остарелите технологии.
Спецификацията на поръчката показва, че няма никаква промяна във философията на събиране на отпадъци. В програмата си „Демократична България“ е за ефективно въвеждане на принципа на определяне на такса „битови отпадъци“ за всяко домакинство и за всяко юридическо лице на базата на количеството реално изхвърлени отпадъци – „замърсителят плаща“. Искаме разделно събиране при източника, премахване на анонимността. Това са основните принципи на модерното сметосъбиране, съобразено с възприетата в ЕС йерархия на оползотворяване на отпадъците и изискванията на кръговата икономика. Но според спецификацията на тази поръчка, това няма как да се случи. Настояваме процедурата да бъде прекратена незабавно. Вълка няма да си тръгне от бизнеса с боклука на София, напротив, трайно се настанява в него. Ако не изразим ясно волята си, на тези избори ще получим повече от същото – лоша услуга и корупция.

– Необходимо ли е предприемането на по-генерални действия, като например свикване на нова Кръгла маса, която да допринесе за изграждане на нова българска държавност?

– Не знам дали форматът трябва да е кръгла маса, но определено съм сигурен, че е дошъл моментът, в който хора с познание, опит, твърдост и характер могат да влязат в управлението на общината и така да я изтръгнем от модела на застой и унищожаване на капацитета на столицата. Днес една жена ми написа: „Уморих се, остарях в очакване да се случи нещо нормално в нашата страна. Уморих се, но не се отказвам да гласувам с мисъл за бъдещето, а не да избирам по-малката злина“. Мисля, че това е ключът. И съм убеден, че все повече хора мислят така. Аз не се плаша от трудни битки. Вярвам, че това ще стане. Съвсем близо сме! Просто на 27 октомври трябва да излезем и да гласуваме по убеждение.

– От какви нови управленци има нужда българското общество?

– Аз не съм системен играч и мога свободно да се опълча срещу корупционния модел, основан на некомпетентност, зависимост, непрозрачност, безхарактерност. Аз съм експерт и гражданин, който е доказал своята независимост и имам самочувствието на своя професионализъм. „Демократична България“ е моята естествена гражданска и политическа общност. А промяната изисква това – общност, трайно политическо действие в екип с ясна ценностна физиономия и ориентация.
Един кмет има нужда от екип от общински съветници и експерти, за да реализира програмата си. С „Демократична България“ споделяме обща програма и ценности и е естествено да сме в един отбор.
В листата за общински съветници влизат активни, отдадени на каузата хора, специалисти и граждани, с които реално да извършим промяната.

 

Категории Uncategorized, Интервю, Мнения