Хаосът Брекзит

Хаосът Брекзит

Британският парламент забрани след три последователни гласувания Брекзит без сделка. Законът, който забранява на правителството на Великобритания да изведе страната от Европейския съюз без споразумение, беше одобрен и от Камарата на лордовете в Лондон. Това стана без да се променя текстът, одобрен в долната камара по-рано тази седмица, а това означава, че той няма да се връща да съгласуване в Камарата на общините и би трябвало да влезе в сила в понеделник.

Но слага ли това някакъв поне привиден ред в хаотичния начин, по който Великобритания трета година се оптва да напусне ЕС. Категоричният отговор е „Не“.

Приетият от депутатите законопроект за забрана на Брекзит без сделка може да затрудни осъществяването му, но не и изцяло да го премахне като опция, пише „Гардиън“. Според текстовете в закона премиерът на Вликобритания има време до 19 октомври да прокара сделка в парламента или депутатите да одобрят Брекзит без сделка. След изтичането на този срок той ще трябва да поиска отлагане на Брекзит до 31 януари 2020 г. Ако ЕС предложи различна дата, премиерът ще има два дена, за да приеме това предложение. През това време депутатите ще имат възможност да отхвърлят тази дата.

Но премиерът на Великобритания Борис Джонсън е твърд противник на отлагането. В резултат от загубата си в парламента Джонсън поиска свикването на извънредни избори на 15 октомври. Но той претърпя ново тежко поражение и не получи одобрение, преди законът да е влязъл в сила в началото на следващата седмица.

За да има вот преди изтичане мандата на този парламент, управляващите се нуждаят и от съгласието на опозицията. Законът определя това да става с поне две трети от депутатите, а консерваторите на Джонсън нямат в момента дори обикновено мнозинство.

Така премиерът не само няма да изпълни Брекзит без сделка, но и трябва да изпълнява решенията на парламента, докато там му позволят да провери кой според избирателите трябва да ръководи процеса и страната въобще – депутатите или правителството, коментира „Дневник“.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин покани колегите си да обсъдят плановете как да се продъйжи напред в следващите седмици. Опозицията не иска предсрочни избори преди изцяло да е приложен законът срещу Брекзит без сделка.

Партиите са съгласни, че трябва да има такива избори, но са против страната да остава с разпуснат парламент в седмиците до 31 октомври – крайната дата, договорена с останалите 27 страни от ЕС. Преговорите за коригиране на сделката на Тереза Мей продължават без резултат.

Джонсън от своя срана разполага с позволението на кралицата да разпусне парламента в почивка между понеделник и четвъртък следващата седмица, която да продължи до 14 октомври. Два опита да бъде спряно това бяха отхвърлени от съда.

Категории Акцент, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio