Демонстрациите в Хонконг преминават в обща стачка

Демонстрациите в Хонконг преминават в обща стачка

Хиляди протестиращи се събраха за пореден ден пред международното летище в Хонконг в борба за повече демокрация в китайската автономна територия.

В понеделник трябваше да бъде първият ден от новата академична година, но в хонконгските учебни заведения започна обща стачка. Много ученици се събраха пред училищата с униформи и противогази като част от протестните акции, предаде ДПА.

В местния университет студенти пък поставиха противогаз, каска и очила на статуя на Сун Ятсен, смятан за бащата на модерен Китай. Университетът носи неговото име.

След блокада на летището демонстрантите напуснаха района като потеглиха към близкото населено място Тун Чун. Преди да се оттеглят, те издигнаха барикади, за да държат полицията на разстояние и пръскаха с пожарогасители по земята.

Бившата британска колония, която беше върната на Китай през 1997 г., е в почти ежедневни размирици от началото на юни. Тогава избухната протест срещу проектозакон, който би позволил екстрадиция в континентален Китай на заподозрени лица. Законопроектът беше оттеглен, но протестът прерасна в движение срещу влиянието на Пекин, който задушава свободите в територията.

В понеделник няколкостотин демонстранти се събраха пред британското консулство в центъра на Хонконг. Под развявани флагове на Обединеното кралство те скандираха „Бог да пази кралицата“.

Протестът в неделя беше белязан от сблъсъци на демонстранти и полиция през нощта, при които властите използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу протестиращите. Те пък хвърляха твърди предмети и петролни бомби и подпалиха барикада.

Категории Акцент, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio