Местни избори в Бранденбург и Саксония

Местни избори в Бранденбург и Саксония

В неделя в две източногермански провинции – Бранденбург и Саксония – има местни изобри. Очакванията са крайната десница да увеличи влиянието си, което може да се окаже предпоставка Германската социалдемократическа партия (ГСДП) да напусне правителството.

Министър-председателите в главните градове на двете провинции – Потсдам и Дрезден може и да запазят постовете си, но не и коалициите, с които управляват, твърдят политолози. Както е известно, от 30 години в Бранденбург управляват социалдемократите, а в Саксония – християндемократите на  Меркел.

Очаква се противниците на голямата коалиция да засилят позициите си. Според наблюдатели тези местни избори могат да променят нещата така, че Меркел да довърши мандата си с правителство на малцинството, макар тя досега категорично да отрича такъв сценарий.

Последните проучвания дават 22% за ГСДП в Бранденбург, което е само с един процент пред Алтернатива за Германия и то в провинция, в която германските социалдемократи управляват без прекъсване след обединението на двете Германии преди 30 години, припомня БНР.

 

Категории Акцент, Планета, Събития