Манолова се отчете за 4-годишен период

Манолова се отчете за 4-годишен период

Публикувано на Категории АкцентЕтикети , Сподели

Омбудсманът Мая Манолова публикува отчет за периода 20.10.2015 г. – 29.08.2019 г., макар  мандатът на омбудсмана да е 5 години. Причината за поява му била засиленият обществен интерес, но действието беше изтълкувано от политическите наблюдатели като поредна стъпкана Манолова към кандидатирането й за столичен кмет.

В отчета се посочва, че над 122 000 граждани са потърсили съдействие от омбудсман,  жалбите са над 45 000, като 43 500 от тях са приключени. 114 са изнесените приемни с граждани в страната и чужбина.

Сред най-честите проблеми, отнесени към обществения защитник, са права на потребители (11 291 жалби), социални права (6 360), основни права и свободи (5 858), право на собственост (4 584), в изпълнителното производство (3 318).

Манолова е написала и изпратила 5 113 препоръки към държавни институции и органи на местната власт, от които всяка втора е изпълнена, се посочва още в съобщението.

Омбудсманът отчита и законодателните си инициативи, сред които са Граждански процесуален кодекс, Закон за защита на потребителите и Закон за международен търговски арбитраж; Изборен кодекс; Закон за кредитиране на студентите и докторантите и др.

Според публикации в медиите Манолова ще обяви кандидатурата си за столичен кмет в първите дни на септември. Зад нея щял да стои инициативен комитет, а не партия или коалиция. Социолози вече прогнозираха преднина за Манолова пред Фандъкова при евентуален балотаж. Нито една от двете все още не е обявила официално, че ще се състезава за кметското място.

Категории АкцентЕтикети ,