Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“: ГЕРБ трудно ще удържи позициите си на изборите

Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“: ГЕРБ трудно ще удържи позициите си на изборите

 

За ГЕРБ ще е трудно да удържи позициите си в мащаба от местните избори през 2015 г. заради натрупаното на доста места недоволство от зависимостите между местни бизнес и политически кръгове. БСП все още е твърде далеч от силната опозиция, за която се обявява. Това казва в интервю за в. „Сега“ управителят на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ Геновева Петрова.

Според нея е много вероятно да се стигне до балотаж в София, но настоящият кмет Йорданка Фандъкова, макар до голяма степен да носи отговорността за проблемите при ремонтите, запазва шансовете си за успех срещу всеки от публично коментираните опоненти, в т.ч. и Мая Манолова. Балотаж между двете обаче би бил един от най-оспорваните.

Обединението „Демократична България“ има сериозни шансове за добър резултат в пропорционалния вот и значимо присъствие в общинския съвет в София, смята още Петрова.

Според нея местните избори биха могли да поставят начало на нов цикъл, особено като се имат предвид някои локални пробиви в електоралната доминация на управляващите при проведените през месец май евроизбори.

 

 

„ГЕРБ и БСП към момента продължават да са водещи в електоралните предпочитания на избирателите, включително в столицата. И както преди няколко месеца на евроизборите, ГЕРБ имат преднина пред опонентите си социалисти. Потенциал за сериозна намеса в столичната надпревара има и „Демократична България“, спечелила половината от гласовете си в евровота именно в София. Нови играчи с повече гражданска претенция, както и нови политически субекти също имат възможност да повлияят изхода от изборите в София – ако не по друг начин, то поне като фрагментират вота и затруднят основните претенденти в реализирането на по-категорична победа. Подобна тенденция е налице и в други части на страната. Ако трябва да обобщим, на този етап е ясно, че в сравнение с 2015 г. местните избори в края на октомври ще са значително по-сериозно предизвикателство и за управляващи, и за опозиция. Не само заради колебанията в общественото доверие към ГЕРБ и БСП, а и заради заявките на нови играчи“, смята управителят на „Алфа Рисърч“.

Обединението „Демократична България“ има сериозни шансове за добър резултат в пропорционалния вот и значимо присъствие в общинския съвет в София. Що се отнася до кметската надпревара, кандидатът им влиза в нея с предимството на безспорен професионалист, но с някои политически дефицити. Той все още е по-слабо познат на избирателите в столицата и това би било препятствие в мажоритарната кметска надпревара.

Тя прогнозира, че кандидатът на „Спаси София“ въпреки активността си не е достатъчно разпознаваем сред избирателите. За момента му липсва и ресурсът на пропорционалния вот (от какъвто вероятно ще бъде подпомогнат кандидатът на „Демократична България“).

„БСП все още е твърде далеч от силната опозиция, за каквато се обявява. Въпреки че силният пожар сред социалистите изглежда потушен, въглените на вътрешнопартийните конфликти продължават да тлеят. Отделно левицата все още не успява да представи пред избирателите нито убедителни послания, нито ползващи се с доверие представители“, казва Геновева Петрова.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio