Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради смъртта на Магнитски

Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради смъртта на Магнитски

Европейският съд по правата на човека (ЕСПП) осъди Русия за множество нарушения на права на руския адвокат Сергей Магнитски, който почина в московски затвор през 2009 г., след като стана жертва на малтретиране.

Смъртта на Магнитски стана широко известна и доведе до приемането на специални закони в САЩ, Великобритания и някои държави от Европейския съюз, позволяващи налагане на санкции срещу страни, които не спазват правата на човека.

Според ЕСПП Магнитски е получил неадекватна медицинска помощ в ареста, довела до смъртта му. Заради лошо отношение от страна на охраната на затворите съдът постанови Русия да плати 34 000 евро на вдовицата и майката на Магнитски, които заведоха делото му в съда в Страсбург.

Съдът отхвърли жалбата, че задържането му е било незаконно като постанови, че е в правото на местните правоохранителни орагни да преценяват дали обвинявания да бъде задържан.

Според съда обаче това не е достатъчно основание Магнитски да бъде държан в ареста повече от година. В решението се казва, че „по своята същност несправедливо“ делото да продължи дори след смъртта му.

Руското министерство на правосъдието заяви, че ще се произнесе дали да обжалва или не през следващите три месеца, предаде агенция Интерфакс.

Магнитски почина по време на досъдебното задържане през ноември 2009 г., като беше обвинен в организиране на схема за укриване на данъци. По-късно Русия го осъди посмъртно.

Управителят на инвестиционния фонд, за който работи Магнитски, американският инвеститор Бил Браудър започна кампания за публичност на корупционните проблеми в Русия и наказанията спрямо хората, които се борят с тях.

В отговор руските прокурори обявиха, че подозират, че Браудър е поръчал серия от убийства, включително и това на Магнитски.
В свой коментар във връзка с решението Браудър каза, че то е „оскъдна победа“, която „напълно унищожава лъжите и пропагандата срещу Сергей Магнитски“.

Категории Акцент-2, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio