Теменужка Петкова била изненадана от участието на български компании в конкурса за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова била изненадана от участието на български компании в конкурса за АЕЦ „Белене“

Сред тях е консорциум от фирми около бизнесмена с енергийни интереси Христо Ковачки

 

Вчера стана ясно, че Министерството на енергетиката е получило 13 заявления за участие в строежа на АЕЦ „Белене“. Сред тях 7 са стратегически инвеститори. Заявленията са разделени на три категории – стратегически инвеститори, участие чрез закупуване на оборудване и изкупуване на електроенергия.

Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“. Това уточни министърът на енергетиката Теменужка Петкова по бТВ. В надпреварата се включват китайски, корейски, руски, български и немски участници. Известните до момента бяха от китайската и корейската държавни ядрени компании, както и руската „Росатом“.

Петкова заяви, че е изненадана от участието на българските компании, които подадоха документи за стратегически инвеститор в АЕЦ-а. Едната е регистрирана в Германия, а другата българска е с чешко участие.

Сред българските кандидати е консорциум от фирми около бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки и непознато дружество, регистрирано в Козлодуй.

В рамките на 90 дни предстои да бъде изготвена кратка листа на кандидатите, с които ще бъдат проведени разговори, а комисия към енергийното министерство  ще разгледа първо заявленията за стратегически инвеститори.

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор беше разработена в дълъг период от време. Ние много обмисляхме какви точно фази и етапи трябва да съдържа тя, тъй като съгласно решението на парламента този проект трябва да се реализира на пазарен принцип, без представяне на държавна гаранция, без представяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия“, каза Петкова.

Тя бе категорична, че площадката, определена за централата, е сигурна от сеизмична гледна точка. Доказвали го проверки на експерти от БАН.

Вчера експертът по безопасност на ядрените централи проф. Георги Касчиев по бТВ изрази притеснението си, че площадката на централата е компрометирана и този факт се прикрива.

„За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983г.руската страна е предложила площадката да бъде изоставена“, припомня Касчиев.

Той уточни, че преди 11 години, когато бе обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне 9 известни енергийни компании от Европа, докато сега няма нито една.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio