САЩ и Румъния се обявяват против „Северен поток 2“

САЩ и Румъния се обявяват против „Северен поток 2“

В съвместно изявление президентите Тръмп и Йоханис признават, че енергетиката е въпрос на национална сигурност

 

САЩ и Румъния признават, че енергийната сигурност е въпрос на национална сигурност. Подчертаваме нашето несъгласие със „Северен поток 2″ и други проекти, които поставят нашите съюзници и партньори в зависимост от енергоносителите от Русия.“ Освен това се заявява, че Румъния има интерес от нова ядрена централа или мощност (освен АЕЦ „Черна вода“), за която да работи с американците.

Това се казва в съвместно изявление на президентите на САЩ и Румъния Доналд Тръмп и Клаус Йоханис по повод гостуването на румънския държавен глава в Белия дом.

Той е разпространено на сайта на Белия дом и без да споменава изрично, очевидно има отношение и към продължаването на „Турски поток“ в България и Унгария или ядрените централи с руско участие или финансиране, които вече се строят или се планира да бъдат строени в двете страни.

„Румънските ресурси от природен газ имат потенциал да увеличат просперитета на нашите народи и да засилят европейската енергийна сигурност. САЩ и Румъния ще обсъдят как най-добре да подобрят инвестиционния клима в енергетиката на Румъния по начин, от който имат полза и двете страни. Окуражаваме нашите индустрии да работят тясно в подкрепа на румънските цели в мирната ядрена енергетика“, се казва още в текста.

Против „Северен поток 2“, който се строи единствено от „Газпром“, вече се обявиха Украйна, Полша и балтийските страни. Дания още не е дала разрешение за преминаване на част от трасето през нейните води в Балтийско море, поради което проектът едва ли ще успее да заработи в срок в нощта на 31 декември срещу 1 януари 2020 г.

През май Букурещ подписа предварително инвестиционно споразумение с Китайската генерална ядрена корпорация (CGN) за разширяването на румънската АЕЦ „Черна вода“. Документът предвижда до 60 работни дни да бъде създадена проектна компания за изграждането на два нови енергоблока в централата, всеки с мощност 700 мВт. В нея 51% дял ще имат китайците, а останалите 49% ще са на румънската Nuclearelectrica, която управлява централата. Приблизителната инвестиция се оценява на 8 млрд. долара.

Но в края на юли енергийният министър Aнтoн Aнтoн, цитиран от в. „Адевърул“, каза, че Pyмъния може caмa да cтpoи ядpeни peaĸтopи, aĸo се провалят paзгoвopитe c Kитaй. По думите му до края на 2019 г. би трябвало да има споразумение с китайците за пyбличнo-чacтнoтo пapтньopcтвo за бъдещите трети и четвърти в „Чepнa вoдa“. В противен случай Pyмъния щяла сама да инвecтиpa в проекта за разширяване на централата чpeз дъpжaвнaта ĸoмпaния Nuclearelectrica.

В декларацията на двамата президенти се говори за Китай, като се заявява, че „ще работим за избягване на рисковете за сигурността, съпровождащи китайските инвестиции в 5G телекомуникационни мрежи“.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio