Какво значение отдават хората на материалните притежания и парите по света и у нас

Какво значение отдават хората на материалните притежания и парите по света и у нас

Проучване на „Галъп интернешънъл“ определя мнозинството от българите като нематериалисти

 

Мнозинството от българите смятат, че бихме живели по-добре, ако отдаваме по-малко значение на материалното. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“. Оказва се, че делът на българите, които мислят така, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А делът на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.

България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи казват, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова – че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят. Така, поне на думи, голяма част от българите са склонни да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гърците ни надминава по този показател.

В световен мащаб 60% от хората казват, че би било по-добре да отдаваме по-малко значение на калкулациите и повече да се наслаждаваме на живота. 21% не смятат така, а 14% заявяват, че няма значение колко мислим за пари. Останалите 5% не могат да дадат отговор. Разбира се, хората с по-високо образование и по-добра работа са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни, показва изследването.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които гражданите са по-склонни да оставят материалното на по-заден план. А в Азия и Африка отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял. Това, разбира се, може да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят за ценности, оставайки парите на заден план – тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса.

Изводите са от ежегодните глобални изследвания на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ (в сътрудничество с УИН).

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio