Хиляди скандираха „Гешев е позор!“

Хиляди скандираха „Гешев е позор!“

Хиляди протестиращи се събраха пред Съдебната палата в София срещу издигането на Иван Гешев като единствен кандидат за главен прокурор. Те скандираха „Гешев е позор!“, „Оставка“ и „Мафията вън“.

Протестът беше организиран от гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ и се проведе в същия ден, в който правителството окончателно одобри кандидатурата на Гешев без алтернатива. Преди проявата в парламента бяха внесени предложения за промяна в Съдебния закон, целящи стопирането на процедурата по избиране на главен прокурор. Инициаторите настояват кандидатури да могат да се издигат от граждански организации, от омбудсмана и от организациите на съдии, прокурори и следователи.

Недоволството на гражданите бе провокирано от начина, по който ВСС издига тази кандидатура и от нейното фаворизиране от страна на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, срещу когото също имаше серия от протести.

Пред събралото се множество говориха проф. Велислав Минеков, Николай Колев-Босия и Георги Георгиев от Сдружение „Боец“. Ораторите призоваха гражданите да не се страхуват и смело да заявят своята позиция.

Митингът пред Съдебната паата прерастна в шествие по Ларгото, като по време на придвижването ясно се видя огромният брой протестиращи. Верните на властта медии продължаваха да омаловажават този брой в своите новинарски емисии.

Снимки: Сергей Антонов

 

 

 

Категории ОбективЕтикети , ,