Окончателно: Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

Окончателно: Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

Правосъдният министър не номинира друг магистрат в последния възможен ден

 

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. Това стана ясно след категоричния отказ на правосъдния министър Данаил Кирилов да номинира друга кандидатура в последния възможен ден от срока за номинации – 29 юли.

„Министърът на правосъдието няма да представи на вашето внимание кандидат за главен прокурор“, заяви Кирилов на последното предваканционно заседание на Висшия съдебен съвет. Той изтъкна като основни аргументи желанието си да уважи съсловното решение на прокурорската колегия в духа на последните промени в съдебния закон от 2016, когато съветът бе разделен на две колегии, както и липсата на еднозначна обществена подкрепа за друга кандидатура за главен прокурор.

„Първи аргумент – обстоятелството, което възприехте миналия понеделник с предложението на прокурорската колегия, които общо заедно и всички номинираха кандидат. При това положение е налице проявление на принципа на магистратското самоуправление. Зачитам това предложение като съсловно предложение – на професионалистите в тази област, които са направили своя избор и са изразили своето предпочитание“, мотивира отказа си правосъдният министър.

„Второто съображение е свързано с обстоятелството, че дори да бъде номинирана такава кандидатура, максималната подкрепа, която е логично обосновано да получи, е в рамките на 14 гласа от членовете на ВСС. Това би означавало да не се стигне до резултат в тази процедура“, изтъкна министърът на правосъдието. Според него по този начин ще имаме налице „предпоставка за противопоставяне на двете колегии във ВСС, което е абсолютно нежелателно и не трябва да се допуска“.

„Очаквах гражданското общество да достигне до широка подкрепа на една обща кандидатура. Смятам, че това не се случи. Същевременно не мога да приема единственото предложение поради несъответствието му с изискванията на закона“, коментира Данаил Кирилов по повод подписката за номинацията на Бойко Атанасов.

Правосъдният министър трябва да е обединител и да търси консенсус, а не да бъде разединител, убеден е правосъдният министър. „По тази причина смятам това решение за неиздигане на кандидатура от страна на министъра на правосъдието за правилно обосновано, по принцип, исторически и в конкретния случай“, заяви още Данаил Кирилов.

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio