Парламентът отхвърли ветото на президента за F-16

Парламентът отхвърли ветото на президента за F-16

Парламентът отхвърли президентското вето върху ратификацията на сделката със САЩ за изтребителите F-16 Block 70 за 2.2 млрд. лева сега очакват решението на държавния глава Румен Радев дали няма да върне и актуализацията на бюджета, която осигури средства за изплащането ѝ.

Сделката очаквано бе подкрепена пак от ГЕРБ, ВМРО и ДПС. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, чиято партия не подкрепя сделката, също се обяви срещу ветото, което според него е популистко.

Дебатът в пленарна зала продължи повече от два часа, без нови аргументи в едната и другата посока. БСП вместо да се съсредоточи около мотивите на Радев за ветото, използва дебата, за да преповтори тезите си срещу сделката.

От ГЕРБ пък обясниха, че това вето е едно от „най-глупавите вета, налагани от президент със смешни мотиви“.

Зам.-военният министър Атанас Запрянов за пореден път обясни, че изтребителите F-16 Block 70 осигуряват необходимите способностите, които Народното събрание ни е задължило с проекта за инвестиционен разход и отхвърли опитите на БСП да сравнява сделката на България с тези на Словакия и Бахрейн.

Според военното министерство и ГЕРБ параметрите на договора в Словакия не са публични и сравненията са спекулативни.

Управляващите обаче признават, че около изтребителите ще има значителни допълнителни разходи. Транспортните разходи и средствата за приспособяване на авиобазата „Граф Игнатиево“ ще са за българска сметка. На по-късен етап ще се закупи и част от модерното въоръжение, ако се прецени, че е необходимо.

Пред реализирането на сделката има още възможна пречка – президентско вето и върху актуализацията. Управляващите заявиха, че са готови бързо да го отхвърлят, тъй като крайният срок на американските оферти е 5 септември.

Председателят на парламентарната военна комисия Константин Попов (ГЕРБ) посочи, че договорите със САЩ са типови и са еднакви за всички страни, които закупуват военна техника от тях.

„Когато не си съгласен, трябва да дадеш варианти, да дадеш нещо добро. Ако нямате – гласувайте срещу това ненужно вето“, призова Попов.

По думите му, мотивите на президента очевидно са несъстоятелни, но това било добър ход, за да може разговорът днес да бъде по същество.

Валентин Радев от ГЕРБ повдигна въпроса какви биха били разходите, ако е била предпочетена офертата на Швеция и SAAB за изтребители „Gripen“.

Tя предвиждаше част от оборудването и въоръжението да бъдат закупени с допълнителни договори от други доставчици. Фирмата твърдеше, че дори така офертата им би влязла в първоначалния таван на проекта от 1.8 млрд. лева с ДДС, но управляващите публично се усъмниха в това.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков определи ветото като едно от „най-глупавите вета, налагани от президент със смешни мотиви“.

„Президентът без НС, обществен дебат взе решение за покупка на „Gripen“, каза той.

През 2017 година назначеното от Румен Радев служебно правителство избра изтребителите „Gripen“, но третият кабинет на ГЕРБ не се съобрази с този избор, инициира парламентарна проверка на разследването, което засече нередности, и рестартира изборната процедура.

Според депутата от ГЕРБ Христо Гаджев държавният глава цели с това вето да провали процедурата, като изпуснем сроковете за плащане и така да започнем нови преговори с други страни.

Йордан Цонев от ДПС обясни от своя страна, че българското законодателство позволява покупка на такава мащабна техника в директни преговори с купувача, без търг и конкурс.

Става въпрос не само за пари, условия, а за сигурност, партньорство, стратегически избор, посочи той.

Колегата му от парламентарната група и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че неговата партия няма да подкрепи ветото, но също и ратификацията. Според него Радев е наложил ветото „неискрено и лицемерно“.

Депутатът от БСП Румен Гечев посочи, че според договорите България се е отказала от всякакви претенции и защита, основани на националния суверенитет и няма да предявява претенции пред международен арбитраж.

„Всички спорни въпроси ще се решават по американските закони“, каза Гечев.

По думите му, ако възникнат различия, не можем да се оплакваме никъде, освен, може би, на арменския поп.

Освен това гаранцията за самолетите била шест месеца, а за САЩ не са предвидени и неустойки.

В аргументите си Гечев използва и цената. Той направи сравнение с аналогични сделки – сделката с Бахрейн е за малко над 146 млн. долара за самолет, т.е. България плаща с малко над 53 млн. долара повече за същия самолет и комплект.

Депутатът цитира и свое проучване за F-35, което показва, че в момента се подготвя серийното му производство при цени между 97-122 млн. долара и на тези цени ще ги купят ВВС на САЩ.

Освен това той посочи, че цената не е окончателна, защото в договора пише „прогнозна цена“ и доставчикът може без предупреждение да я промени с 10 процента.

Христо Гаджев от ГЕРБ му отговори, че договорът е абсолютно стандартен, германското и гръцкото правителства имат същите условия.

От фирмата производител „Локхийд Мартин“ преди няколко месеца отговориха, че цените за самолетите за България няма да са по-различни от тези за Бахрейн и Словакия.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio