Христо Иванов: Ще внесем предложение за дисциплинарно производство срещу Иван Гешев

Христо Иванов: Ще внесем предложение за дисциплинарно производство срещу Иван Гешев

 

След като „Демократична България“ вчера поиска оставката на зам.-главния прокурор и единствен кандидат за поста главен прокурор, днес лидерът на „Да, България“ Христо Иванов отново мотивира искането на коалицията.

„Г-н Гешев направи силно внушение за това, че по някакъв начин „Демократична България“ стои зад пробива в сигурността на НАП, което е изключително проблематично само по себе си като внушение. Защото ние сме политическата сила, която най-много настоява за това в България да има реална киберсигурност“, заяви Иванов по БНТ.

Той припомни, че магистратът трябва да е безпристрастен и да не се ангажира с позиция за крайния изход на случая. „Г-н Гешев каза, че е убеден, че има кибертероризъм, че това е политическа поръчка и направи връзка с нашата реакция“, припомни той и определи като „абсолютен абсурд“ връзка на дясното обединение в теча от НАП.

„Демократична България“ ще внесе предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. Освен това с мотив, че е непригоден, ще поиска кандидатурата му да бъде оттеглена от избора на нов главен прокурор, защото не е способен да се придържа към изискването за висок етичен стандарт, добави Христо Иванов.

В интервю за „Дойче веле“ той коментира номинирането на Иван Гешев:

„Това предложение е не само крещящо нетърпимо – то представлява ескалация на всички лоши тенденции, които бяха заложени в мандата на г-н Цацаров. Г-н Гешев беше, така да се каже, „произведен“ в този мандат, той стана възможен в този мандат като начин на говорене, като медийно присъствие, като репресивен инструментариум, като практики на публично поругаване на правата на гражданите.“

Снимка: БНТ

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio