„Демократична България“ поиска оставката на Иван Гешев

„Демократична България“ поиска оставката на Иван Гешев

 

„Демократична България“ поиска оставката на зам. главния прокурор Иван Гешев, който само преди ден бе номиниран и за главен прокурор. В позицията си обединението призовава за оставката на Гешев „поради очевидната му непригодност“ и за да може „свободно да се влее в политическия живот на страната, което очевидно силно го влече“.

Обединението призовава и членовете на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието Данаил Кирилов да инициират срещу Гешев дисциплинарно производство за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика.

„Призоваваме членовете на прокурорската колегия да оттеглят номинацията на г-н Гешев поради пълна етична и манталитетна непригодност да оглавява държавното обвинение в едно европейско и демократично общество“, коментират от „Демократична България“.

В позицията се обосновава подробно искането за оставка с интервюто на Гешев пред БНТ, в което той прави „недопустими внушения за участие на „Да, България“ и „Демократична България“ в атаката срещу НАП и атакува съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов“.

„По същество твърденията, че „Демократична България“ е координирала атаката срещу НАП, са не само напълно несъстоятелни, но и в противоречие с основните принцип на обединението и неговото трайно политическо поведение. Както при срива на Търговския регистър, така и при атаката на НАП „Демократична България“ изразява позиция като силата с най-висока експертиза в областта на електронното управление и висока киберкултура“, се казва в позицията на „Демократична България“.

„Ако нашите настоявания за отговорност и подробните ни предложения за мерки бяха чути при срива в Агенцията по вписванията, днес нямаше да има катастрофа в НАП. Законността, свободите на гражданите и националната сигурност са основни наши политически каузи. Абсолютно немислимо е за нас да бъдем съпричастни към подобна атака срещу институции или да нарушим правата на милиони български граждани“, посочват още от обединението.

По-рано днес лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов реагира с публикация във Фейсбук на интервюто пред БНТ от тази сутрин на единствения до момента кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

„Борисов и Пеевски да не бързат да се радват на скъпоплатения си деловодител Иван Гешев, а да се замислят колко тънка граница ги дели от това да станат негови клиенти“, написа Иванов.

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio