Фон дер Лайен иска „гъвкава“ политика към страните, неспазващи върховенството на закона

Фон дер Лайен иска „гъвкава“ политика към страните, неспазващи върховенството на закона

Първите публични изявления на новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен показват, че тя е готова на отстъпки към страните от Централна и Източна Европа, неспазващи върховенството на закона.

В серия интервюта Фон дер Лайен предупреди, че страните от Източна Европа не трябва да бъдат притискани. Редица европейски издания твърдят, че тя е разчитала на подкрепа от евродепутатите на управляващите в Полша „Право и справедливост“ и унгарската „Фидес“ на премиера Виктор Орбан, за да събере крехкото си мнозинство. За Фон дер Лайен потвърдиха, че са гласували и евродепутатите на италианското популистко движение „Пет звезди“, партньор в управляващата коалиция.

Всичко това създава спекулации, че Фон дер Лайен ще промени курса в отношението към Източна Европа, където досегашният заместник-председател на комисията Франс Тимерманс бе обещал безкомпромисни действия към страните, поставящи под съмнение върховенството на закона, припомня българският „Дневник“. Пред агенция „Ройтерс“ Тимерманс коментира, че бъдещата комисия се очаква да запази същото отношение и да е „решителна“ към Полша и Унгария. Очаква се той да запази поста си и когато новата колегия поеме задълженията си, продължава агенцията.

В изказванията си Фон дер Лайен открито заяви, че в ЕС има несправедливо отношение към Полша и други държави със сходни тенденции. „В Централна и Източна Европа мнозина имат усещането, че не са изцяло приети. Когато водим толкова остро дебатите, както го правим, държавите и народите вярват, че говорим за тях като цяло, когато имаме предвид отделни недостатъци“, заяви тя.

По думите й финансови санкции ще бъдат налагани само като крайна мярка.“Всички трябва да научим, че целта ни е винаги пълното върховенство на закона, но никой не е съвършен“, допълни тя.

Българският „Дневник“ цитира интервю на Фон дер Лайен пред в. „Ел паис“. В него испанското издание пита германската консерваторка не се ли притеснява от тревожният възход на популизма в Централна и Източна Европа. „Винаги ще виждаме вътрешни спорове за различните форми на напредък във всяка страна, обяснява тя. Отговорът е да работим усилено, за да имаме по-добри аргументи, да убедим хората, да предложим по-добри политики и да разберем, че демокрацията е крехка и не може да се приема за даденост. Това трябва да е урокът, който да извлечем от Брекзит“, отговаря новият председател на ЕК.

„Не искаме твърд Брекзит. Това не е добре за нито една от двете страни. Разполагаме с добро споразумение за излизане“, изтъкна Фон дер Лайен, имайки предвид постигнатото споразумение между ЕС и Лондон, което бе отхвърлено и от двамата кандидати за поста на британския премиер Тереза Мей – Борис Джонсън и Джереми Хънт.

По думите й ЕС първо ще изчака да бъде избран новият британски премиер и след това ще прави опити за преговори.

Продължаващата трета година криза около Брекзит се задълбочава на фона на обещанията на Борис Джонсън, който е фаворит за спечелването на премиерския пост, да напусне ЕС със или без сделка на 31 октомври.

Британската Камара на общините днес одобри предложение, което ще затрудни евентуален опит на следващия премиер да извади Великобритания от Европейския съюз без сделка.

Депутатите одобриха мярка, която възпира правителството да даде ваканция на парламента в седмиците преди насроченото излизане на Обединеното кралство от ЕС на 31 октомври.

 

В интервю за германския вестник „Велт“ Фон дер Лайен обещава твърда позиция по отношение на Русия и да запази санкциите заради ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна.

„Кремъл не прощава слабостта. От позицията на силата трябва да запазим санкциите срещу Русия“, каза тя, като добави в същото време, че ЕС трябва успоредно с това да търси диалог с Москва.

 

Категории Акцент, Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio