Турция: Отстраняването ни от програмата на F-35 ще засегне негативно НАТО

Турция: Отстраняването ни от програмата на F-35 ще засегне негативно НАТО

 

Изключването ни от програмата за бойните самолети F-35 ще има негативни последици за НАТО, специално по отношение на силата на южното крило на Алианса.“ Това заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от БТА.

Акар, придружаван от началника на генералния щаб Яшар Гюлер и други генерали, даде брифинг за журналистите след приключване на инспекцията на подразделенията на турската армия, намиращи се край границата със Сирия.

САЩ не изчакаха крайния срок 31 юли, който дадоха на Турция да не приема руските зенитни комплекси С-400, и в сряда обявиха, че изключват страната от програмата за проектиране и производство на F-35, смятан за най-модерният боен самолет на въоръжение в света.

 

Заплахата на Вашингтон е известна от месеци насам и е свързана с притесненията, че интегрирането на руска бойна техника с американския самолет ще даде достъп на Москва до секретни параметри на F-35 и ще отнеме технологичното му предимство.

Ден след като Анкара бе изключена от програмата за изтребителите F-35 заради покупката на руски ракетни комплекси С-400, турският министър посочи, че Турция се намира под сериозен риск от въздушна и ракетна заплаха.

„За съжаление, каза той, нашият стратегически партньор САЩ не даде навременни и задоволителни отговори на нашите планове, които започнахме още през 2000 г. за снабдяване с дългосрочни въздушни и ракетни системи (UMBHFSS). Поради това ние бяхме принудени да закупим С-400. Турция е важен партньор в проекта за F-35 и изпълнява всички свои задължения. Вижда се ясно, че изваждането й от програмата и от сътрудничеството е едностранно и несправедливо решение и че не се базира на никакво легитимно основание. Наред с разумните и правдоподобни дискусии в САЩ редица от направените изявления са едностранчиви и несъвместими с духа на алианса.

Отстраняването ни от програмата на F-35 ще засегне негативно южния фланг на НАТО. Като стратегически съюзник наше естествено право е да искаме от САЩ да се откажат от тази позиция и да избягват стъпки, които биха навредили на нашите отношения“, продължава Акар, цитиран от агенцията.

На брифинга министър Хулуси Акар посочи, че Турция продължава със същата решителност и нарастващ темп борбата срещу тероризма. „Продължават ударите срещу терористите в планината Кандил в рамките на операцията „Лапа“. След вероломното нападение в град Ербил, където загина един турски дипломат, предприехме най-мащабната операция в последно време срещу терористичната организация и нанесохме силен удар върху терористите. Унищожени са много цели, скривалища, заслони, муниции и др. При операцията ползвахме боеприпаси местно производство, участваха и безпилотни самолети. Няма да оставим на земята кръвта на нашите мъченици“, заяви Акар.

Typция щe зaгyби 9 милиapдa щaтcĸи дoлapa oт пpoвaлeнaтa cдeлĸa cъc CAЩ зa изтpeбитeлитe F-35, cъoбщи Аѕѕосіаtеd Рrеѕѕ. Aгeнциятa ce пoзoвaвa нa Πeнтaгoнa.

Решението бе оценено като изключително необичайно спрямо партньор в НАТО и бележи още по-ниско равнище на турско-американските отношения. То е и свидетелство, че Вашингтон не намери начин да убеди Анкара да намери компромис.

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio