Няма номинации за главен прокурор на първото заседание на ВСС

Няма номинации за главен прокурор на първото заседание на ВСС

 

Няма внесена кандидатура за нов главен прокурор на първата възможна дата, на която прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет можеше да издигне номинация, а пленумът да я гласува. Това обяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев при откриването на заседанието на пленума. Точката за издигане на кандидатури беше първа в дневния ред.

Остават още три възможни дати, на които прокурорската колегия може да предложи кандидат за наследник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020 г. Процедурата по избор официално бе открита в понеделник.

По закон на четири последователни заседания на пленума ще могат да бъдат предлагани кандидатите за поста на Цацаров. Остават още три – на 22, 25 и 29 юли.

Номинациите могат да бъдат издигани единствено от поне трима членове на прокурорската колегия на ВСС (членовете на колегията са 11 – главният прокурор, петима избрани от Народното събрание, един следовател и четирима, избрани от прокуратурата) или от министъра на правосъдието.

Досега нито един правосъден министър не е правил предложение при избора на главен прокурор, а Данаил Кирилов вече заяви, че също няма да се възползва от правомощието си. Въпреки това той каза, че оставя „вратата отворена“ за подобна инициатива, или в извънредни случаи – ако няма нито един кандидат например.

Изслушването на кандидатите и гласуването на насрочени за 24 октомври. Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio