Тръмп започна акция срещу мигранти в десетки градове

Тръмп започна акция срещу мигранти в десетки градове

 

САЩ предприеха поредица от малки по мащаб операции за задържане на семейства без документи в края на миналата седмица , с които започна изпълнението на плана на президента Доналд Тръмп за депортиране на хиляди незаконни имигранти, съобщи БТА.

Операциите ще продължат няколко дни, ще обхванат десет градове и вероятно ще засегнат стотици семейства, за които е издадена съдебна заповед за депортиране.

Целта е да бъде ограничен засиленият приток на семейства от Централна Америка, които бягат от бедността и бандитската престъпност в родните си страни и много от тях искат да получат убежище в САЩ. Очакваха се масови арести, но до неделя вечер бе съобщено само за ограничени операции в няколко града.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио каза, че в събота в града са били извършени три операции на имиграционните служби, но не се съобщава за арестувани. Де Блазио, който е кандидат от демократите за президентските избори през 2020 г., заяви, че това е политически акт на президента, който се бори за преизбиране.

Туитовете на Тръмп срещу имигрантите предизвикаха вълна от остро осъждане от демократите, които загърбиха разногласията си и единодушно заклеймиха изявленията на президента като расистки и опасно разединяващи.

Тръмп се нахвърли в „Туитър“ срещу група представителки на Демократическата партия в Конгреса, като ги прикани да се върнат в страните, от които първоначално са дошли, вместо да критикуват САЩ, предаде „Асошиейтед прес“.

От лагера на демократите напомнят, че съпругата на президента Мелания също е имигрантка. След встъпването му в длъжност родителите й също получиха американско гражданство с процедура, която Тръмп многократно е критикувал.

„Толкова е интересно да се види как „прогресивни“ демократически конгресмени, които първоначално са дошли от страни, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа – най-лошите, най-корумпираните и неспособни където и да било по света, злобно казват на народа на Съединените щати – най-великата и най-могъща нация на земята, как да бъде управлявано нашето правителство“, написа Тръмп.

Групата от четирите жени, смятани за „прогресисти“ в Демократическата партия, станала известна в медиите като „взвода“, редовно се изказва остро срещу президента, по-конкретно по имиграционни въпроси, но влезе в конфликт и с лидера на демократите в Камарата Нанси Пелоси.

 

 

 

Категории ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio