Правителството увеличава дефицита четири пъти заради сделката за F-16

Правителството увеличава дефицита четири пъти заради сделката за F-16

Правителството ще одобри на извънрендо заседание днес първата от 2014 г. насам актуализация на бюджета.  До този момент се стигна след подписването на споразумение за покупката на 8 изтребителя F-16 Блок 70 от САЩ. Сумата от 1.256 млрд. долара трябва да бъде платена наведнъж, а такава сума няма разписана в Закона за държавния бюджет. В сряда кабинетът одобри параметрите на договора, а в четвъртък министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа пакета от 4 договора.

За да влезе в сила договорът той трябва да бъде ратифициран и от Народното събрание. Очаква се това да стане още следващата седмица заедно с актуализацията на бюджета.

В предложението за актуализация на бюджета за 2019 г., планираният дефицит ще се увеличи на 2%, спрямо сегашните 0.5%. На Министерството ан финансите ще се наложи да вземе и дълг от пазара. В края на миналия месец държавата вече емитира вътрешен дълг от 300 млн. лв., който според министъра на финансите Владислав Горанов не е пряко свързан със сделката за F-16.

Категории Акцент, Финанси

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio