Днес започва битката за нов главен прокурор

Днес започва битката за нов главен прокурор

Изборът е насрочен за 24 октомври и ще бъде направен с т.нар. квалифицирано мнозинство

 

Пленумът на Висшия съдебен съвет днес открива официално процедурата по избор на нов главен прокурор. Призивът на магистратите е наследникът на Сотир Цацаров да е достоен и независим професионалист от системата, както и за прозрачен избор.

Постът на главния е особено важен за демократичното функциониране на институциите и поради нереформираната съдебна система личността на главния прокурор е единственото препятствие срещу огромната му и де факто безконтролна власт. Главният прокурор ръководи централизираната структура на държавното обвинение, има правомощия да инициира проверки и разследвания включително и срещу висши държавни служители. Пред сградата на ВСС днес е организиран и протест „Главен прокурор на Закона, а не на Мафията“ с настояване за избор на независим и достоен кандидат.

Процедурата е тежка и ще продължи няколко месеца. По закон най-ранната възможна дата за откриване бе 10 юли, а най-късната – 10 септември. По предложение на самия Цацаров преди няколко седмици ВСС прие официален график, по който да се движи изборът, и той започва възможно най-рано.

На четири последователни заседания на пленума ще могат да бъдат предлагани кандидатите за поста на Цацаров. Номинациите могат да бъдат издигани единствено от поне трима членове на прокурорската колегия на ВСС (членовете на колегията са 11 – главният прокурор, петима избрани от Народното събрание, един следовател и четирима, избрани от прокуратурата) или от министъра на правосъдието.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече заяви, че също няма да се възползва от правомощието си. Въпреки това той каза, че оставя „вратата отворена“ за подобна инициатива, ако процедурата започне „да се изкривява“ или в извънредни случаи – ако няма нито един кандидат например.

На четири последователни заседания ще се издигат кандидатурите – датите са 18, 22, 25 и 29 юли. А срокът номинираните да представят концепциите за работата си начело на прокуратурата е 12 август. Етичната комисия на ВСС и Комисията по атестирането трябва да изготвят становищата си за всеки от тях до 17 септември. Срокът за неправителствените и научните организации да изпратят становищата си е 16 октомври.

До момента нито един прокурор не е оглавявал държавното обвинение и призивите са този път да бъде избран „човек отвътре“. Неофициално в съдебната система се обсъждат различни имена за бъдещ главен прокурор и той ще бъде пети поред, откакто действа новата конституция.

Сред тях е настоящият заместник на Цацаров – Иван Гешев, който е един от най-активните в публичните и медийни изяви. Гешев е сред най-разпознаваемите лица в прокуратурата още откакто бе начело на Специализираната прокуратура.

Той многократно е бил питан дали ще се съгласи да бъде номиниран и дали ще участва в надпреварата. И многократно е отговарял повече от еднозначно – 99% не.

Говорителят на главния прокурор и ръководител на специализирания отдел на Върховната касационна прокуратура Румяна Арнаудова също е сред хората, за които неофициално се говори, че може да бъде издигната. До момента тя нито потвърждава, нито отрича възможността да бъде претендент за поста.

След като станат известни имената на кандидатите и бъдат изслушани концепциите им, ВСС преминава към избор. Той е насрочен за 24 октомври и ще бъде направен с т.нар. квалифицирано мнозинство – за да бъде избран един кандидат, трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. На практика поне 17 от общо 25 членове на съвета трябва да подкрепят бъдещия главен прокурор. Ако няма силни кандидати, които да бъдат спечелят минимум 17 гласа, то избор няма да има и процедурата започва отначало.

 

 

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio