Футболът. Мястото, където се преразпределя държавата

Футболът. Мястото, където се преразпределя държавата

Ако в един кабинет се събрат министър-председател, министър на вътрешните работи, главен прокурор и заместник-главен прокурор, който наблюдава организираната престъпност, то е логично да се предположи, че дискутираната тема е от особено значение за национална сигурност.

И наистина в такъв състав: Бойко Борисов, Младен Маринов, Сотир Цацаров и Иван Гешев карето силови „аса“ се появяват, само когато могат да се похвалят или с окончателното убиване на контрабандата (вече няколко пъти), или при особено кризисни за управлението криминални случаи.

Но в понеделник техни партньори от другата страна на масата бяха президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и трима от изпълняващите длъжността собственици на водещите футболни отбори – за „Левски“ Васил Божков, за „ЦСКА – София“ Гриша Ганчев и за „Лудогорец“ Георги Домусчиев. Изпълняващи длъжността, защото никой от тях формално не е председател на борда или дори собственик  на своя клуб.

Строгата тайна

Темата на срещата остана тайна. Официалната версия е доста комична. Тя, разбира се, дойде от премиера Борисов: „Исках да обърна внимание на всичките клубове, без да става голям панаир. Исках да покажа и респект към хората, които си харчат парите за футбол. Не искахме да се месим в дейността на БФС, но да изкажем своите виждания за следното: първо, ако така се развива детско-юношеският футбол, няма да стане, макар сега терените са много по-добри, отколкото по времето, когато Гибона играеше… Децата трябва да се подготвят без такси, повтарям, без такси. Както каза финансовият министър, за децата няма да инвестираме само в татуировки. Говоря за всички деца. Като правителство инвестираме в образование, а спортът и физическата подготовка също е елемент от него. Чувам, че сега се събират такси, плащат се турнири… Ако БФС седне и направи сметка за Първа, Втора и Трета лига на отборите колко им струва издръжката на отборите до 12, 16 или 18 години, ще се дадат тези пари. А не поотделно. Да направят система и да кажат“, коментира той пред „Дарик“.

В профила си във Фейсбук Борисов написа: „Проведох среща със собствениците на трите водещи футболни отбора Георги Домусчиев („Лудогорец“), Васил Божков („Левски“) и Гриша Ганчев („ЦСКА-София“), за да обсъдим началото на футболното първенство с оглед на спокойното му протичане„.

След срещата се разбра, че спокойното провеждане на шампионата ще се гарантира като бъде пуснат телефон за оплаквания на футболни съдии от натиск.

Да седнем да се разберем

Разбира се, че срещата на премиер, МВР министър и главен прокурор с футболни „собственици“ няма как да е насочена към издръжката на детския футбол. Това е само камуфлаж. Зад тази среща прозира максимата на Борисов за управление – „да седнем да се разберем“. В българския футбол в последните години се натрупа много напрежение. То идва главно по оста Домусчиев – Ганчев. С включването на хазартния бос Божков се очаква то да ескалира. И това напрежение не е базирано на футболните успехи на един клуб, или неуспехите на друг. Всеки един от тримата футболни босове има основен бизнес. И то все от критични сектори. При Ганчев това е търговията с горива, след като успешно успя да сложи ръка върху голяма част от активите на групата „Петрол“ след фалита на КТБ.

Божков е добре известен с интересите си в хазарта и лотарийните игри. А фармацевтичният бизнес на Домусчиев и главно работата със специфични субстанции също го доближават до секторите, които трябва да са интерес за МВР.

Но има и друго. В България футболът е занимание, което носи чиста загуба. Т.е. човекът, който се занимава с него е наясно, че това ще му е минус. В същото време футболът е социален феномен. Стадионът е място за изпускане на парата за фенове.

Още от първия си мандат Борисов обича да се меси във футбола директно. Посочвайки собственици. И буквално заставяйки бизнесмени или предприятия да стават собственици. Примерите със сегашния зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки в „Локомотив“ Пловдив, или на държавния ТЕЦ „Марица Изток“ в „Берое“ са сред малко публично известни.  Също публично известен факт е влиянието на Борисов при избирането на собственици на софийския „Левски“, откакто лидерът на ГЕРБ управлява държавата.

Преразпрделяне

За да се съгласят да станат собственици, т.е. да издържат футболните клубове, техните собственици получават „дотации“ от държавата. Разбира се,това не са официални дотации. Това са скрити плащания. Под формата на спечелени обществени поръчки. Или под формата на затваряне на очите на силовите държавни правоохраняващи структури за дейността на част от бизнеса на футболните собственици. Поне един от присъстващите на срещата при Борисов футболни хора е клиент на специализираната прокуратура – Гриша Ганчев. В последната година имаше и официални сведения от прокуратурата за разследвания на брата на Георги Домусчиев – Кирил, който е и силната фигура в тандема и лицето на проекта „Лудогорец“.

Срещата при Борисов е своеобразен сигнал към МВР и прокуратурата да не се занимават с футболните босове, защото премиерът се е „разбрал“ с тях.

Но какво има да се разбира Борисов с преследвани от закона футболни хора? Има. И това е спокойствието, което Борисов иска да си осигури откъм футболните агитки. И това ясно личи отново от профила на Борисов във Фейсбук. „Те (б.р. – собствениците на клубове) заявиха, че отборите им ще бъдат водени от принципите на честната игра и няма да се допуска напрежение на терена, което да се пренася към агитките.“

Поведението на фенове беше и обяснението на министър Маринов за неговото присъствие на срещата.

Без да звучи много пресилено, агитките са щит, но те са и оръжие. Публична тайна е, че те са основна движеща сила в протести, когато целта на протеста е ескалация. Последното, от което Борисов се нуждае, е да има насреща си добре организирани почти военизирани структури, каквито са част от футболните фракции. За да няма проблеми с тях, Борисов иска да има разбирателство с двата най-популярни клуба „Левски“ и ЦСКА. Присъствието на брата на боса на „Лудогорец“ няма как да е по линия на превенция на футболното хулиганство.

Участието на Георги Домусчиев е заради множеството скандали между „Лудогорец“ и ЦСКА на Гриша Ганчев. Скандали, довели до взаимно публично обвинение в уговаряне на мачове. И до ескалация като в случая с мача на ЦСКА и „Черно море“, при който половината варненски отбор беше отстранен от собствениците си ръководители заради провалени тестове на детектор на лъжата за участие в симулативен мач.

Тази война между Ганчев и Домусчиев заплашва да доведе последици за целия български футбол. Но и за държавата. Защото след скандала с „Черно море“ не последваха никакви действия от страна на правоохранителни и правораздавателни органи.

А темата беше най-добре обрисувана от президента на БФС Борислав Михайлов. „Не сме обсъждали историята с „Черно море“, защото никой не е питал за това“. Което достатъчно добре показва комичния характер на срещата при Борисов.

Всъщност целият резултат от нея беше синтезиран от Гриша Ганчев. „Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се пробиват отбори и тъй нататък, и тъй нататък. Да има пълен феърплей и да победи най-добрият“.

Каквото било – било. Никой няма намерение да го разследва. Важното е сега да има спокойствие.

Категории Акцент, Коментар, Мнения, Пари

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог.