Джонсън и Хънт в словесен сблъсък „победа или смърт“ за Брекзит

Джонсън и Хънт в словесен сблъсък „победа или смърт“ за Брекзит

 

Борис Джонсън и Джереми Хънт, съперници за британския премиерски пост, влязоха снощи в словесен сблъсък кой заслужава по-голямо доверие, че ще изведе успешно Великобритания от Европейския съюз. Това стана на телевизионни дебати, организирани само две седмици преди единият от двамата да спечели поста, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Джонсън има значителна преднина в надпреварата за приемник на Тереза Мей начело на Консервативната партия и правителството.

В хода на дебатите и от двамата няколко пъти беше поискано да докажат, че ще изведат Великобритания от ЕС на 31 октомври и ще защитят бизнеса от Брекзит без сделка.

Джонсън, който е бивш кмет на Лондон, заяви, че излизането на Великобритания от Евросъюза в срок, със или без споразумение за развода, е въпрос на „победа или смърт“, отбелязва Асошиейтед прес.

Хънт каза, че е готов да отложи за кратко напускането, за да спечели одобрение за споразумение по условията за напускане, каквото според много икономисти е необходимо, за да се предотврати хаос в транспорта и доставката на вносни стоки.

 

Джонсън нарече наследилия го на поста външен министър Хънт „пораженец“, а той го обвини, че определя „фалшив срок“, за да удовлетвори амбицията си да бъде следващият премиер на Великобритания.

Хънт контрира Джонсън с въпрос дали би подал оставка, ако не успее да изпълни обещанието си да спази крайния срок за Брекзит 31 октомври, но бившият кмет на Лондон отказа да отговори.

Не „победа или смърт“, а дали Борис е на номер 10 („Даунинг стрийт“) е важното, нали?, заяви Хънт.

Във втората част на дебата най-чувствителна бе темата за дипломатическия скандал между Лондон и Вашингтон.

Джеръми Хънт потвърди казаното вече от него, че осъжда обидите на Доналд Тръмп по адрес на Тереза Мей и че няма намерение да сменя посланик Тим Дарък, който е нарекъл „некомпетентна“ администрацията на Тръмп.

Джонсън отказа да отговори пряко на въпроса дали осъжда Тръмп и дали ще остави посланика на поста му. Американският президент вече обяви, че не желае да работи с британския посланик във Вашингтон.

Около 160 000 членове на Консервативната партия имат право да гласуват за партиен лидер на мястото на Тереза Мей.

Политическите наблюдатели смятат, че макар и като цяло Хънт да се е представил малко по-добре в дебата, това едва ли ще промени мнението на членската маса на Консервативната партия, сред която Джонсън е фаворит.

Бюлетините за вота вече са разпратени и мнозина вероятно вече са гласували, което означава, че снощният дебат е закъснял и ефектът може да е ограничен, дори представянето на Хънт да е било убедително. Името на победителя ще бъде огласено на 23 юли.

 

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio