Българите не могат да определят дали една новина е фалшива

Българите не могат да определят дали една новина е фалшива

 

Българите са на второ място в света по незапознатост със спецификата на фалшивите новини според проучване на „Галъп Инернешънъл“. Повече от една четвърт от запитаните не могат да определят дали са срещали такива или не.

Борбата с фалшивите новини, които се разпространяват мълниеносно чрез социалните мрежи, продължава да е една от основните цели на обществата по целия свят. Битката обаче изглежда все още не е стигнала до някои кътчета на света. Проучване показва, че най-неинформирани на тема фалшиви новини са японците. Почти половината от тях – 45% се затрудняват въобще да отговорят на въпроса „срещали ли сте фалшиви новини“. След това в класацията сме ние.

В България 26% от запитаните не могат да преценят. А тези, които твърдят, че всеки ден или почти всеки ден се сблъскват с такива, са 23 на сто. Най-близък до нашия резултат има Италия – 24%.

Сред страните от Балканите България на практика е на последно място по дял заявяващи, че срещат фалшиви новини в ежедневието си. Водещи в това отношение са албанците – цели 56% от тях срещат проблема всеки ден. В Турция този дял е 50 на сто.

В световен мащаб повече от една трета от населението на земното кълбо твърди, че се сблъсква с фалшиви новини всеки ден или почти всеки ден. Според резултатите от проучването това се случва най-често на унгарците, украинците и испанците. Новата заплаха е всекидневно явление в живота на над 60% от гражданите в тези страни. Най-рядко тя достига до руснаците, южнокорейците и японците.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio