В Германия заговориха за „криза“, ако Фон дер Лайен не бъде избрана

В Германия заговориха за „криза“, ако Фон дер Лайен не бъде избрана

Европа може да се изправи пред „конституционна криза“, ако Европейският парламент не подкрепи избора на Европейския съвет за заставането на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия.

Така лидерът на германските консерватори Анегрет Крамп-Каренбауер коментира настроенията сред социалдемократите да не подкрепят избора при гласуването.

Европейските лидери номинираха германския министър на отбраната след продължили три дни преговори, но германският канцлер Ангела Меркел се въздържа от решението, защото нейните коалиционни партньори у дома, социалдемократите, възразиха срещу Фон дер Лайън.
Крамп-Каренбауер, която е председател на Германската християндемократическа партия на Меркел и Фон дер Лайен, призова социалдемократите да „преосмислят” своята опозиция.

„Ако германските социалдемократи наистина се придържат към разрушителното си отношение към кандидатурата на Урсула фон дер Лайен, това ще бъде удар за коалицията,“ каза тя на пресконференция с бившия австрийски канцлер Себастиан Курц.

„Това потенциално би довело до „конституционна криза“ в Европа, защото това би означавало, че Парламентът отхвърля избора на лидери на ЕС“, добави Крамп-Каренбауер.

„Това ще противоречи на всички позиции, които в миналото социалдемократите заемаха като европейска партия. Ето защо много се надявам, че разумните сили в ще надделеят през следващите дни.“
Крамп-Каренбауер критикува лидерите на ЕС, че са отхвърлиха кандидатурата на Манфред Вебер, но добави че Фон дер Лайен ще бъде „силен“ председател на Комисията.

Очаква се Европейският парламент да гласува за председателството на Комисията на 16 юли.

Категории Акцент, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio