Шамарът в лицето на избирателите

Шамарът в лицето на избирателите

След мъчителна работа зад завесите, продължила повече от пет седмици, лидерите на Европейския съюз постигнаха изненадваща сделка за най-важните ръководни позиции в блока. По същество това беше шамар в лицето на Европейския парламент и на 51% от европейските избиратели, които отделиха време да гласуват на изборите през май, коментира Bloomberg.

Най-неочакваното име в списъка на одобрените нови лидери е това на германския министър на отбраната и дългогодишен съюзник на канцлера Ангела Меркел – Урсула фон дер Лайен. Нейната номинацията обаче очаква подкрепата на Европейския парламент и тя вече е изправена пред съпротива. А за това има основателни причини.

Споразумението на Европейския съвет е опит за ограничаване на нарастващата власт на парламента в определянето на дневния ред. То е не само фина атака срещу зараждащата се форма на парламентарна демокрация в Европа. Според системата за избор, председател на Комисията става един от водещите кандидатите, представени от основните парламентарни групи. Тази система беше стартирана едва през 2014 г. и имаше своите критици, но тя беше много по-прозрачна от процеса на договоряне в „стаята за пушене“ от миналото. Решението на Съвета сега означава отказ от институционална власт, поразителен обрат в нарастванете на властта на ЕП с течение на времето.

Но има и други проблеми с решението на Съвета. Макар да е добре да се види жена в ролята на председател на Комисията и Фон дер Лайен със сигурност да е показала, че има опит като политик,  тя никога не е била кандидат за Европейски парламент. Разбира се Вебер също никога не е управлявал правителство, но парламентарните му позиции и опит са добре известни.

Политическата история на Фон дер Лайен не допринася много за това, че е готова да приеме предизвикателствата, пред които Европа е изправена днес, от справянето с имиграцията до изменението на климата или дори Brexit. Нейните възгледи по въпросите на околната среда в най-добрия случай са неясни, а най-лошия случай просто несъсществуват. Нейният период като германски министър на отбраната беше остро критикуван като неефективен. Германският парламент провежда изслушвания в твърдения, че офисът на Фон дер Лайен нарушава правилата за възлагане на обществени поръчки при подпидване на доходоносни договори.

Има още една причина, която трябва да накара Европейския парламент да гласува против нейното утвърждаване. Кандидатурата й се яви като компромис, за да задоволи вишеградските страни – Унгария, Полша, Словакия и Чехия – след като те наложиха вето на план, организиран от германския канцлер Ангела Меркел в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака. Според него председателна Комисията трябваше да стане водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс, а Вебер председател на Европейския парламент. Вишеградските страни виждат Тимерманс като противник, след като подкрепи мерките за прилагане на привалита на ЕС за утвърждаване на демокрация и правовата държава в Унгария и Полша. Говорителят на унгарския премиер Виктор Орбан отпразнува споразумението на Съвета с туит, в който твърди, че Вишеградската четворка „постави на масата на ЕС пакет, който печели одобрението на все по-голям брой държави-членки“.

Европейският парламент рискува да изпрати опасен сигнал, че ангажиментът на ЕС към върховенството на закона е слаб.

Разбира се, нищо не е предопределено и ЕП може да каже „не“. Тогава Съветът ще има един месец да измисли друга идея. Ще бъде безпрецедентно за Европейския парламент да отхвърли кандидат за председател на Европейската комисия. Но членовете на ЕП често отказват да изберат членове на Комисията, номинирани от отделни държави-членки и вероятно ще направят същото и през следващите месеци. Парламентът трябва да запази същите нива на контрол и скептицизъм по отношение на кандидата за ръководител на следващата Европейска комисия.

Категории Акцент, Конфликти, Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio