Кристин Лагард е фаворит за шеф на ЕЦБ, Урсула фон дер Лaйен – на ЕК

Кристин Лагард е фаворит за шеф на ЕЦБ, Урсула фон дер Лaйен – на ЕК

Лидерите на страните от Европейския съюз обмислят да направят управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард следващ президент на Европейската централна банка. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на официални лица, информирани за дискусиите на срещата на върха в Брюксел във вторник.
Името на Лагард е една от ключовите фигури в най-новите кандидати за най-високите длъжности на ЕС, които лидери, депутати и партии се опитват да разпределят от неделя.
Няколко последователни планове за разпределение бяха предлагани, дебатирани и след това оттегляни по време на преговорите, при които се търсят също ръководител на Европейската комисия, върховен комисар по външната политика, председател на Европейския парламент и председател на Съвета на ЕС.
Името на директора на МВФ се появи в по-ранни комбинации, които се провалиха поради разногласия относно това кой ще ръководи Комисията. Кой ще ръководи изпълнителната власт на ЕС е основният проблем, тъй като изисква одобрението на силно разпокъсан Европейски парламент.
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лaйен се очертава като най-новият кандидат за шеф на Комисията след като страните от Източна Европа, както и представителина Европейската народна партия, се противопоставиха на пакетна сделка, която можеше да доведе до заставането на холандския социалист Франс Тимерманс начело на ЕК.

Висши функционери в Берлин коментират, че канцлерът Ангела Меркел е почитател на Лагард и тя ще се радва на широка подкрепа от управляващите християнски демократи. Комбинацията от Лагард и Фон дер Лейен обаче беше предложена от френския президент Емануел Макрон в разговор с Меркел в понеделник вечерта, заяви представител на ЕС.

Петте ключови длъжности са взаимно свързани, така че кандидатурата на Лагард за работата в централната банка зависи от това лидерите и депутатите в Европарламента да се споразумеят за останалата част от списъка.

63-годишната Лагард ще стане първият президент на ЕЦБ, който не е професионален икономист и втори френски гражданин, който ръководи институцията, базирана във Франкфурт. Преди да се присъедини към МВФ, тя беше финансов министър на Франция.
Ако смени Вашингтон за Франкфурт, Лагард ще наследи икономика, която току-що е получила нова доза парични стимули.

Анализатори коментират пред Bloomberg Economics и Goldman Sachs Group Inc., че  ЕЦБ на Драги най-вероятно ще намали лихвените проценти през септември в опит да стимулира инфлация.

Инвеститорите залагат,  че Лагард ще продължи политиката на Драги за агресивна и иновативна парична политика. Нейното назначаване ще изхвърли президена на Bundesbank Йенс Вайдман, който също беше спряган за шефско мясрто.

Неотдавна Лагард похвали ангажимента на Драги през 2012 г. да направи „каквото е необходимо“, за да спаси еврото, и повтори призива си към правителствата да правят повече за борба с бъдещите кризи.
Лагард е и първата жена, която изпълнява длъжността управляващ директор на МВФ. Първоначално тя беше назначена през 2011 г., а през 2016 г. й беше даден нов петгодишен мандат.

Категории Конфликти, Пари

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio