Путин пред FT: Идва краят на либералната епоха

Путин пред FT: Идва краят на либералната епоха

В интервю за The Financial Times Владимир Путин обяви, че настъпва краят на либералната епоха. Президентът на Русия смята, че либералната идея е надживяла своята цел – времето, когато обществото е било против имиграцията и милтикултурализма.

През последните десетилетия либералите са се опитвали да диктуват своите възгледи на света, но са допуснали сериозни грешки. Според Путин канцлерът на Германия Ангела Меркел е действала неразумно при приемането на милион бежанци. Путин припомни, че мигрантите безнаказано убиват, грабят и насилват, а тази безнаказаност се представя като защита на правата им.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск врезе в задочна полемика с него, като каза, че ако нещо е остаряло, това е авторитаризмът. „Това, което смятам за остаряло, е авторитаризмът, култът към личността, властта на олигарсите“, заяви Туск.

В интервюто президентът на Русия казва още, че „ние повече нямаме олигарси“. „Олигарси са тези, които използват близостта си с властта, за да получават супер печалби. Ние имаме огромни компании, частни или с държавно участие. Но не знам за някоя голяма компания да получава преференциално отношение от това, че е близка с властта, такива практически не съществуват.“

Категории Акцент, Планета, СъбитияЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio