Студеният резерв минал към ТЕЦ „Варна“, била застрашена енергийната система

Студеният резерв минал към ТЕЦ „Варна“, била застрашена енергийната система

70% от ТЕЦ-а е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

 

Държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ не била се отказала доброволно в полза на ТЕЦ „Варна“ да поддържа т.нар. студен резерв. Това е станало, след като преди година е била „силно застрашена“ енергийната система – централата не е могла едновременно да осигури ток за потреблението и да поддържа студен резерв. Това обясни в сутрешния блок на бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тецът, 70% собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, през 2018-а спечели договори за над 27 млн. лв. от търговете за студен резерв. Дейността й бе прекратена от началото на 2015 г.

Петкова обясни, че квотите на студения резерв се определят от министъра съгласно закона, като тази година те са средно 650 мегавата, а разходите на Енергийния системен оператор за тях за 2018 г. са били 57 млн. лв. Каква ще е цената на студения резерв тази година предстои енергийният регулатор да определи. Цената е регулирана, правят се търгове, за да има прозрачност, обяви министърът.

Обясни, че ТЕЦ „Варна“ е втората по големина централа в страната и заема много сериозно място в електренергийната система от страната. Обяви, че не случайно, след като е изведена от енергийната система, е имало „сериозен проблем“. Обясни, че това се случило, след като предишният собственик на ЧЕЗ не направил никакви инвестиции в сероочистващи инсталации и се наложило да затвори централата.

В момента ТЕЦ „Варна“ работи и за ток, и за студен резерв, обяви министърът. Наскоро бившият транспортен министър Данаил Папазов, който е и директор на компанията, собственик на централата, обяви, че до момента в ремонти в теца са вложени 30 млн. лв., които са били осигурени от заеми от две банки. „Капитал“ съобщава, че от публикуваните договори за възложени обществени поръчки е видно, че инвестираните в ремонти средства са не повече от 16 млн. лева.

Направени са всички изпитвания в централата, има текущ контрол, обяви още Теменужка Петкова.

В отговор на въпрос за предстоящата смяна в собствеността на ЧЕЗ тя за пореден път лансира тезата на управляващите, че те нямат основания да се месят в сделката, тъй като тя е по чешкото законодателство. На въпрос защо енергийният регулатор и до днес не разполага с критерии, по които да провери сделката, каквото задължение му бе вменено след активната намеса на държавата при предишния опит да бъде продадена ЧЕЗ на „Инерком“ на Гинка Върбакова, министърът днес обяви, че се работело по тях. Разказа, че имало дебат за тези критерии, че всъщност „колегите“ от комисията за енергийно регулиране имали притеснения да не се изтълкуват правилата като сдобиването им с прекомерна власт.

На въпрос дали общува с Гинка Върбакова, с която се оказа, че ги свързва дългогодишно познанство, Петкова обясни, че се чуват по празници.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio