ГЕРБ и Патриотите: Решението за субсидиране на партиите се отлага до края на юли

ГЕРБ и Патриотите: Решението за субсидиране на партиите се отлага до края на юли

Премиерът Борисов „изключи“ Цветан Цветанов от партията и го сравни с Виденов и Местан

 

Темата за субсидиране на партиите от партийния бюджет се отлага за края на юли. Това реши на свой съвет управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти. Заседанието продължи около час и половина, присъстваха лидерите на коалиционните партньори. Волен Сидеров и в Москва и „Атака“ бе представена от Десислав Чуков.

От брифинга в МС стана ясно, че ГЕРБ продължава да държи за намаляване на държавното финансиране от 11 лв. на 1 лв.

Данъците няма да се пипат в рамките на мандата на това правителство, заяви премиерът Бойко Борисов. Според него ще трябва да се промени Законът за политическите партии, а не МС да се занимават с проблемите на партиите.

На въпрос знае ли премиерът дали Цветанов не стои зад дружеството „Еврохолд”, което купува електроразпределителното дружество ЧЕЗ, Борисов отговори, че не знае и препоръча да се пита Цветанов.

„Цветанов е извън ГЕРБ. Така че колкото БСП могат да ги питат за Жан Виденов какво прави или примерно ДПС – за Лютви Местан, толкова може да ми зададете въпроса и дали Цветанов е там или не. Може да питате него.

Премиерът обаче отказа да отговаря на повече въпроси. Той отмина питане дали Цветан Цветанов не продължава да е член на ГЕРБ.

Цветанов би следвало все още да е и зам.-председател на партията, тъй като отстраняването му следва да се гласува на конгрес идния месец, поне по думите на Борисов отпреди няколко седмици.

По отношение сделката за ЧЕЗ премиерът каза, че трябва да се прояви отговорност и да се произнесат независимите регулатори. Самият той нямал право да коментира, защото това можело да доведе до тежки последици и да бъдем осъдени като държава и да платим „огромни пари”.

Бойко Борисов увери, че изпълнителната власт не се е месила и при предишния опит за сделка (с „Инерком” на Гинка Върбакова).

В случая отговорните регулатори били КФН, КЗК и КЕВР. Там имало квоти на всички политически партии.

Вариантите, които се обсъждат на съвета, са: Партия да взима 11 на глас, получен на парламентарни избори, както е според сегашните разпоредби; 1 лв., както предложи Бойко Борисов, или между 5 и 8 лв. на глас според вижданията на ВМРО и на БСП. ДПС, което контрира идеята за 1 лв. субсидия с нулева субсидия и предложение за финансиране от бизнеса, се върна към държавно подпомагане с 11 лв. за глас.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio