САЩ призоваха Русия да предаде заподозрените за свалянето на малайзийския самолет

САЩ призоваха Русия да предаде заподозрените за свалянето на малайзийския самолет

 

Вашингтон поиска от Москва да гарантира, че ще има справедливост за свалянето на пътническия самолет Боинг на малайзийските авиолинии над Украйна, предава БНР.

Държавният секретар Майк Помпео призова Русия да предаде на съда всички заподозрени, които се намират на нейна територия.

„Това ще бъде важна стъпка в търсенето на истината“, заяви Помпео. Той има предвид обвиненията на международния разследващ екип срещу трима руснаци и един украинец.

Процесът ще започне в Холандия през март идната година.

Самолетът, извършващ полет от Амстердам до Куала Лумпур беше свален през юли 2014 година. Машината беше ударена с ракета във въздуха над Източна Украйна над зона под контрола на проруски сепаратисти. Загинаха всички на борда, повечето холандски граждани.

Обвиняемите са руските граждани Игор Гиркин, Сергей Дубински, Олег Пулатов и украинският гражданин Леонид Харченко. Те са обявени за международно издирване.

Смята се, че заподозрените са докарали зенитната ракетна установка „Бук“ от Русия в конфликтната зона в Източна Украйна.

Според разследващите ракетният комплекс е предоставен от въоръжените сили на Русия и е използван за свалянето на самолета над район под контрола на проруските бунтовници.

Холандските разследващи обявиха, че ще поискат от Москва да позволи обвиняемите да бъдат разпитани, но очакването е за отказ. В такъв случай четиримата ще бъдат съдени задочно.

Смята се, че четиримата заподозрени са заемали високопоставени длъжности и са изиграли важна роля в конфликта в Донбас.

 

Разследващият екип, съставен от детективи и прокурори от Холандия, Малайзия, Австралия, Белгия и Украйна, обяви миналата година, че без съмнение ракета от комплекса „Бук“ е поразила Боинга от полет MH17 на Малайзийските авиолинии. Според разследващите зенитният комплекс произхожда от руската 53-а зенитна ракетна бригада с база в Курск. Москва отрича обвиненията.

 

 

Категории Акцент-2, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio