Данаил Кирилов: Подавам оставка, ако не падне мониторингът до края на тази ЕК

Данаил Кирилов: Подавам оставка, ако не падне мониторингът до края на тази ЕК

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов се закани, че ще подаде оставка, ако механизмът за сътрудничество и проверка не отпадне до края на мандата на настоящата Европейска комисия. Това стана ясно от негово изказване пред медиите след днешното заседание на Пленума на ВСС, съобщи „Дарик“.

Кирилов обясни, че е заявил тази своя позиция пред еврокомисаря Вера Йоурова след разговор с нея миналата седмица във връзка с готвения от министъра проект за разследвания на председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Той добави, че според него мониторингът ще отпадне.

По думите на министъра Йоурова е казала, че имаме много сериозен напредък и шанс механизмът да приключи. Тя била подчертала още, че изказването й от преди време, че до края на годината механизмът вероятно няма да приключи за нас, били нейни лични виждания и касаели краткия период от време, който остава до приключване работата на настоящия състав на ЕК.

Кирилов коментира, че не знае дали бившият евродепутат Емил Радев има намерение да участва в избора за нов главен прокурор и дали ще бъде номиниран.

Според източници от юридическите среди изборът на ГЕРБ ще е именно Емил Радев. Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева пред бТВ преди два дни също го посочи за сигурна кандидатура. Дончева е категорична, че изборът е предрешен, и ролята на бившия евродепутат ще е „да пази гърба“ на властимащите.

 

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio