Юнкер: Сделката на Великобритания с ЕС не подлежи на предоговаряне

Юнкер: Сделката на Великобритания с ЕС не подлежи на предоговаряне

ЕС никога не е бил толкова влиятелен, колкото в последните пет години, обобощи председателят на ЕК

 

„Никой не ме е молил да остана втори мандат начело на ЕК. Председателят на комисията става роб на държавите. Не искам да бъда секретарката на ЕС. Председателят трябва да бъде независим, а не на разположение на правителствата. Отказах се открито преди три години от втори мандат, за да не ми бъде оказван голям натиск, макар че все пак имаше опити.“

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в опит да обобщи работата си като ръководител на институцията в пространно интервю за изданието „Политико“, излъчвано на живо.

Юнкер за пръв път призна, че през 2014 г. е предпочитал да оглави Европейския съвет вместо Еврокомисията. По неговите думи начело на ЕК му се е налагало да работи по 18 часа на ден, докато дейността на председателя на Европейския съвет била на непълно работно време.

„Председателят на комисията не е този, който взима крайните решения, това е Съветът на министрите, това е Европейският съвет. По-лесно е да имаш работа на непълно, отколкото на пълно работно време. Председател на Комисията? Това са 18 часа на ден. Председател на Европейския съвет? По-малко. Силата ми е във воденето на преговори“, добави Юнкер.

За отношенията с правителствата в ЕС отбеляза, че се е налагало да казва „не“, както и че се е постарал да не бъде възприеман като дългата ръка на Европейската народна партия.

Той съобщи, че е отхвърлил шестима кандидати за еврокомисари преди пет години, а 10 кандидати е предложил сам. Юнкер поясни, че досега не е казвал това, за да се избегнат вътрешнополитически последици. Настоя за ограничаване на броя на еврокомисарите, като според него те трябвало да бъдат „повече от 17 и по-малко от 20“. Отбеляза, че това решение е в ръцете на Европейския съвет.

Юнкер отново настоя правителствата да не изпращат еврокомисари за четири месеца до назначаването на новата Европейска комисия. По неговите думи заместниците биха стрували по един милион евро на бюджета на ЕС и би следвало поне да се откажат от правата си на доживотна еврокомисарска пенсия.

Изрази очакването германският канцлер Ангела Меркел да удържи на думата си и да не заеме пост в ЕС, посочва БТА.

За Доналд Тръмп коментира, че имат добри лични връзки и изрази недоволство от някои европейци, че постоянно го критикуват. „Той заслужава уважение, защото е президент на САЩ. И не трябва да съпровождаме делата му с гадни коментари от европейска страна.“

Посочи, че е развил добри отношения с американския лидер, говорейки с него без заобикалки. „Трябва веднага да започнете по същество. Никакви поеми. Никакво описание на пейзажа, макар понякога в отношенията със САЩ да трябва да опишете европейския пейзаж, защото този пейзаж не е много познат за нашите американски приятели. Да кажете „Добре, съгласен съм. Не съм съгласен. Грешите. Прав сте“. И американецът, президентът на САЩ, не е свикнал събеседниците му да му казват: „Не сте прав, господин президент, Доналд.“ Той цени това.“

Юнкер разказа, че когато миналата година се готвел да се срещне с Тръмп във Вашингтон, съпругата му го посъветвала: „Не целувай Доналд Тръмп.“ В крайна сметка имаше целувка, но по думите на Юнкер Тръмп е бил този, който го е целунал.

Юнкер отново заяви, че който и да бъде избран за следващ премиер на Великобритания, постигнатата сделка с ЕС не подлежи на предоговаряне. „Ценя Великобритания възможно най-високо, дължим на британците много – нямаше да сме тук без тях. Съжалявам само, че бях помолен от премиера Дейвид Камерън ЕК в кампанията за референдума. Така се откри място за разпространението на всякакви лъжи, смешки, откъснати от действителността“, коментира Юнкер, като отказа да изрази предпочитание кой да бъде следващият британски премиер.

„Не ми харесва това, което се случва, нито фактът, че има надпревара за нов премиер. От месеци оставам с впечатлението, че основният интерес за британското политическо общество бе как да бъде сменена Тереза Мей, а не как да се намери споразумение с ЕС.“

По неговите думи Северна Македония е изпълнила всички поставени изисквания, за да започне преговори за присъединяване към ЕС. За Албания той бе по-сдържан и посочи, че според Еврокомисията Тирана е предприела „поисканите стъпки“.

Като съжаление за несвършена работа в мандата си Юнкер посочи липсата на решение по въпроса за Кипър. Бяхме много близо до решение, но изведнъж всичко се изпари, поясни той.

Юнкер каза, че ЕС няма нужда от по-големи цели за опазването на природата, а трябва да изпълни вече приетите решения. Добави, че Европа остава твърде зависима от двустранната търговия, която осигурява 36 милиона работни места.

ЕС никога не е бил толкова влиятелен, колкото в последните пет години, заяви председателят на Еврокомисията и допълни, че ще напише книга за престоя си начело на комисията.

В интервюто Юнкер сподели, че не ползва социалните медии, за да избегне болезнени коментари, включително обвинения, че е пиян или корумпиран. Думите му, които се отнасяха за „Туитър“, бяха по повод въпрос за Тръмп. „Въпреки че той е специалист по туитове, аз никога не ги чета, защото не следя социалните мрежи, защото не ми харесва ден след ден да разбирам, че съм пиян, че съм корумпиран, че съм никой.“

По повод залитането му миналото лято на срещата на НАТО, което бе повод за спекулации, че е употребил алкохол, той каза: „Това ме подразни, защото все още имам спазми от ишиас. Изпитвам силна болка и по време на тази среща на НАТО имах крампи на краката и след това, разбира се, паднах. Изглеждаше сякаш съм тотално пиян, което, разбира се, британските медии обожават.“

Юнкер защити процеса с т.нар. водещ кандидат (за председател на Европейската комисия) и каза, макар и без много ентусиазъм, че би искал кандидатът на неговата консервативна Европейска народна партия, германецът Манфред Вебер, да го наследи на поста. По думите му който и да заеме позицията, трябва да знае как да казва „не“.

„Мисля, че бях прав понякога да казвам, не твърде често, „не“ на национални правителства. Трябва да имате някакъв вид авторитет, за да кажете „не“ и въпреки това да бъдете подкрепен от националните правителства. Ако винаги се предавате, когато премиер ви повика – било то от Берлин, Париж, Лондон или Рим, или където и да е, или Братислава, или Рига, ако винаги се предавате, изчезвате в мъглата на зле организираните междуинституционални отношения.“

Попитан какво ще прави на 1 ноември, деня, в който напуска досегашния си пост, Юнкер отговори: „Ще мога да дишам.“

 

Категории ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio