Опозицията на Нинова постигна пробив на пленума на БСП

Опозицията на Нинова постигна пробив на пленума на БСП

Нейните противници изразиха опасения, че конгресът на 16 юни няма да одобри оставката на лидера

 

Противниците на лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова постигна пробив на заседанието на пленума на партията в събота. предложени бяха промени в устава на партията, свързани с правила за избор на лидер на партията. Идеята им е новият лидер да кара мандат от една година до изтичането редовния мандат на сегашните ръководни органи през 2020 година. Опозицията настоява едва след това да се прави пряк избор сред всички членове за нов пълен мандат на ръководните органи на БСП. Нинова пък настоява още след 16 юни да се премине към пряк избор на лидер.

Националният съвет е върнал за доработка представения от ръководството анализа на резултатите от европейските избори. Сега вътрешнопартийна комисия ще допълва документа за вота, който ще бъде представен на конгреса на партията на 16 юни.

„Не са приемани предложения за влизане в дневния ред на Конгреса на точка за промяна в Устава за избор на председател. 25 членове на Националния съвет внесоха своите идеи за промяна в Устава в НС. Тези идеи не са гласувани днес и не са включени в дневния ред на конгреса“, каза Нинова пред журналисти.

Ако обаче на самия конгрес постъпи искане за промяна в устава и делегатите приемат то да се разгледа – точката ще влезе в дневния ред. Корнелия Нинова подаде оставка след загубата на европейските избори, но ще се бори за нов мандат начело на партията. Тя настоява председателят да се избира от всички членове на партията, където има по-големи шансове, а опозицията – от конгреса на БСП.

Опозицията на Корнелия Нинова има право да настоява за това, защото в устава на партията е записано, че пряк избор се прави след изтичането на мандата на сегашните ръководни органи, което е през 2020 година. В случая Нинова е подала оставка предсрочно.  Промяна на устава на партията, за която опозицията настоява, гласи, че когато председателят прекрати предсрочно мандата си, новият ще се избира от конгреса. Идеята е той само да довършва започнатия мандат. Точно такъв е казусът с оставката на Нинова в момента.

Опозицията на Нинова изрази опасения, че конгресът на 16 юни изобщо няма да одобри оставката на Корнелия Нинова. Лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев изрази очакването си “театралността с оставката на Корнелия Нинова да продължи и на конгреса с емоционални изказвания“. Той потвърди, че конгресът може и да не приеме оставката на Нинова. “Очаквам такива усилия, те са видими“, каза Станишев и призова да се възстанови накърненото колективно начало при функционирането на БСП.

“Партията ни е силна точно защото е сбор от колективен разум и колективно мислене. А напоследък тежко липсва диалог между ръководството и партията. Ние не можем да бъдем ГЕРБ, вождистка партия“, предупреди Станишев. Той допълни, че ръководството не е дало отговор на въпроса защо партията за втори път губи спечелени избори.

„Всичко е възможно при председател като Корнелия и хората около нея. Това е част от театралността и последен опит за оцеляване на върха“, коментира Ангел Найденов. Помолен да коментира какво стои зад това поведение на Нинова, той обясни, че не е специалист по поведенческа психология.

“Не съм привърженик на конспирацията и не искам да си мисля, че зад нея стоят други слоеве, които не ѝ дават да си подаде оставката“, допълни Найденов.Той определи избора на Петър Витанов за председател на делегацията на БСП в Европейския парламент, вместо Станишев, като „поредния конфронтационен ход на Корнелия“.  “Той е неуместен и необоснован и няма да доведе кой знае какъв престиж и място на делегацията ни в ЕП“, каза Найденов.

 

Категории Акцент-2, ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio